Акценти

61И звънят колелетата на „Златната колесница“. Пъстроцветната корица крие брой пълен с весели и забавни четива и чудни идеи за забавления! На страниците на 61-ия ни брой, в навечерието на Коледа и Новата година, те чакат куп игри и закачки. По традиция списание „Аз съм българче” поднася на читателите си, интересни загадки, любопитни факти, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. А те са очаквани отдавана от всички мечтатели, експериментатори и пътешественици. Ето че пак запознаваме юношите и малчуганите с учени, композитори, художници, забележителни личности, места и български съкровища.

60
„Ето ти един бонбон“ цветен, пъстър, пълен с весели и забавни четива и чудни идеи за забавления! На страниците на юбилейния ни 60-и брой, в началото на учебната година, те чакат игри и закачки. Списание „Аз съм българче” поднася на читателите си, интересни загадки, любопитни факти, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. Очаквани отдавана от всички мечтатели, експериментатори и пътешественици. Запознаваме юношите и малчуганите с учени, композитори, художници, забележителни личности, места и български съкровища.

59„Малката кибритопородавачка“ носи цветни, пъстри, весели и забавни четива, игри и чудни идеи за ваканцията! В разгара на летните забавления ти предстоят още нови трепети със страниците на 59-и брой.  az sam bulg отново среща читателите си с все по-интересни загадки, нова порция знание, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. За радост на мечтателите, експериментаторите и пътешествениците поднасяме още любопитни истории. Запознаваме юношите и малчуганите с учени, композитори, художници, забележителни личности, места и български съкровища.
На кориците са стиховете на Цанко Церковски, в рубрика от поета Атанас Звездинов, „Знай ги наизуст”. Те са интересни както за Малчуганите, така и за Юношите. Всички вече знаят, че стихове от кориците ни звучат по Националното Радио. В повече от 160 излъчвания българчета четат поезия, в игра, в съботното предаване „Закуска на тревата“. Регистрират се сами, включват се в радио ефира и се забавляват.

58b.manastir (2)С „Детство мое“ започват новите пролетно – летни забавлени и трепети със страниците на 58 брой. Те са цветни, пъстри, весели и забавни! Списание az sam bulg среща читателите си с чудновати изненади, поезия и проза за и от деца и все по-интересни загадки. Носи нова порция знание, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. Радва експериментаторите и пътешествениците с любопитни истории. Поднася на четящите вълнуващи срещи с учените, композиторите, художниците и забележителните личности и места. И с българските съкровища. Ето какво сме подбрали за теб, приятелю, в новия 58 брой на списанието.

57„Къде отиват ветровете“ в началото на пролетта? Към нови трепети със страниците на 57 брой. А те са отново пъстри, весели и забавни! Списание az sam bulg носи на читателите си, чудновати изненади с поезия, проза и все по-интересни загадки. Идва с нова порция знание, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. Радва експериментаторите и пътешествениците с любопитни истории. Поднася на четящите вълнуващи срещи с учените, композиторите, художниците и забележителните личности и места. И с българските съкровища. Ето какво сме подбрали за теб, приятелю, в новия 57 брой на списанието.

Covers 56 1„Детска планета" е тук, със страниците си изпълнени с весел смях и много забавления! И през новата година списание az sam bulg носи на читателите си, чудновати, изненади. Води малки и големи към знанието с пъстра, колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. Радва експериментаторите и пътешествениците с любопитни истории. Среща четящите с учените, композиторите, художниците и забележителните личности и места. И с българските съкровища. Всичко това сме подбрали за теб, приятелю, в новия 56 брой на списанието.
На кориците е поезията на Константин Величков, в рубрика от поета Атанас Звездинов, „Знай ги наизуст". „Лека нощ" и „Случайни станси" са интересни както за Малчуганите, така и за Юношите.

cover 55-1„Дванадесетте месеца" са скътали между страниците си весел смях и много забавления! Вече 6 години списание az sam bulg носи на читателите си нови, чудновати, изненади. Води малки и големи към знанието. Представя им пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. С нови четива и тук радва експериментаторите и пътешествениците. Рубриката „Инфо" ги среща с учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности и места. И с българските съкровища.
Какво сме подбрали за теб, приятелю, в новия 55 брой на списанието? На кориците е поезията на Иван Вазов, заедно с рубрика, от поета Атанас Звездинов, „Знай ги наизуст". „Песента на синчеца" и „Музика" са интересни както за Малчуганите, така и за Юношите. Стихове от кориците ни звучат по Националното Радио. В повече от 130 излъчвания българчета четат поезия, в игра, в съботното предаване „Закуска на тревата". Регистрират се сами. Включват се в радио ефира и се забавляват наистина. Жителите на Столицата избират любима рубрика в списанието и печелят два билета за детска постановка в Младежкия театър „Николай Бинев", през новия театрален сезон!

54 covers-1„Мечтатели“ летят към „Усмихландия“ с многоцветни балони, весел смях и много забавления! А заедно с тях на крилатите страници от новия брой на списание az sam bulg има чудноватите изненади. Те водят читателя при знанието и представят пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. С нови четива ще зарадваме експериментаторите и пътешествениците. В рубриката „Инфо“ пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности и места. И за българските съкровища. Вeликолепното предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи – седмият сезон на конкурса „Нарисувай ми слънце” с новия си дял за поезия – „Детство мое” приближава своя финал!

Covers 53-1„Патиланци" нахлуват в „Усмихландия" с весел смях и и забавления! А заедно с тях на крилатите страници от новия брой на списание az sam bulg са чудноватите изненади. Примамливо закачливи, хлапетата са във „Веселия слънчопарк". Така е озаглавна рисунката, на корицата. Авторката й е Елица Ганева от гр. София – носителка на 1ва награда в категорията „Най-нестандартна техника", от петото издание на конкурса „Нарисувай ми слънце", през 2012г.

52„Сладкопойна чучулига" прелита над страната на детските усмивки „Усмихландия" и сякаш ни казва, "последвайте ме"! А след нея на крилатите страници от новия брой на списание az sam bulg долитат забавленията и изненадите. Нови и примамливо закачливи. Водят малки и по-големи към знанието и веселието. Пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки.

Cover1 51 Page 1Брой 51

„Има страна" – загадъчно заглавие и „Слънце" – звезда на кориците! А между тях се крият нови малки и по-големи пътеки към знанието, веселието и забавленията. Грее пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! Има и четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците. В рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности и места. И за българските съкровища.

50Юбилейният 50 брой на списанието, за малки и пораснали деца az sam bulg, излиза в първия месец на Новата година.
„Легенда за езерото" – загадъчно заглавие, което блести на кориците! А между тях се крият много нови пътеки към знанието, веселието и забавленията. Грее пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки и вълнуващи разкази. Има уникални изработки, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! А също и четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците. В рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности и места. И за българските съкровища.

cover 1 Junosha 49Нов брой на списанието за малки и пораснали деца, az sam bulg. излиза в месеца, преди Коледните празници.„Златното ключе" блести от ярките му корици! Отключва врати към знанието, веселието и празничните забавления. Носи пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки и вълнуващи разкази. Представя уникални изработки, много игри и забавления, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! Радва ги с четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците. В рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности.

48Новият брой на любимото, за малки и пораснали деца, списание az sam bulg! излиза в месеца, на петия рожден ден на детското издание.
„Златната птица" блести, с ярките си корици! Между тях има пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки и вълнуващи разкази. Уникални изработки, и много игри и забавления, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! Има и четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците, защото в рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности.
Какво ще прочетеш ти, скъпи приятелю, в юбилейния 48 брой?

Идва новият брой на любимото, за малки и пораснали деца, списание ! „Пътят на слънцетето“ привлича отдалеч читателите, а и родителите им, с пъстрите си, лятно-свежи корици! И както всички знаят между тях се крият, загадки,  пътеписи, стихотворения, приказки и вълнуващи разкази.Уникални изработки, идеи за ваканцията и много забавления, по силите на малките и на по-големите сръчковци и рисувачи! Ще впечатлим отново и музикантите, експериментаторите и пътешествениците, защото в рубриката „Инфо“ пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности.Ето накратко какво ще прочетеш и ти, скъпи приятелю, в новия 47 брой?

„Самодивското изворче“! Чудно, загадъчно, с образи на самодиви в пролетен митичен танц... Читателите, а и родителите им,ще се зарадват щом зърнат новия брой на списание !

Хубава си, Татковино... Вълшебна фраза, която всички знаем. Малките и по-големите читатели, а и родителите им ще се зарадват щом я зърнат на кориците на новия брой на списание ! Зимата и снежните пързалки са отдавана в миналото! Юноши и малчугани вече търсят пролетно пъстрите му корици!А там ги чакат стихотворения, приказки, вълнуващи разкази и пътеписи.Уникалните изработки, свежи идеи и забвления! Хубавото е, че те са по силите на малките и на по-големите сръчковци и рисувачи. Ще впечатлим отново и музикантите, експериментаторите и пътешествениците. В статиите в рубриката Инфо пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности. Затова и всички ги харесват...

Какво ще четеш ти, скъпи приятелю, в новия 45 брой?

 

44_covers_junoshaИмало едно време, така започват приказките...Снежна, цветна и вълшебна е тази, която разказваме в бр.44 на  az sam bulg! Зима, снежни пързалки и безброй забавления! Юноши и малчугани вече търсят оригиналните му корици! По тях ще го познаеш. Оттам надничат стихотворения, приказки, вълнуващи разкази и пътеписи.  Уникалните изработки пък са по силите на малките и на по-големите сръчковци и рисувачи. Има с какво да се забавляват и музикантите, експериментаторите и пътешествениците. Всички читатели харесват статиите в рубриката Инфо. Там пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности. Тези, които четат повече, ще се ровят в статиите и от двете страни на плаката. Защо ли?! За да могат малките да порастват във въображението си, а големите да се връщат в детството си, тук на страниците на az sam bulg

.А за теб приятелю, четенето е несравнимо удоволствие, нали? Особено с българското списание, предназначено както за по-малкото, така и за по-голямото дете в едно семейство.Какво пише в новия му брой?

 


43Магическа въртележка на знанието се завърта на кориците на списание az sam bulg ! Юноши и малчугани, търсете новия 43-и брой!

От първата корица за МАЛЧУГАНИТЕ ни гледа Апостолът на свободата. А от тази за ЮНОШИТЕ надничат още и все интересни исторически личности. Тези, които четат повече, ще се ровят в статиите и от двете страни на плаката. Така малките ще порастват във въображението си, а големите ще се връщат в детството си, тук на страниците на списаниеaz sam bulg. За теб читателю, четенето е несравнимо удоволствие, нали? Така, е защото четеш българското списание, предназначено както за по-малкото, така и за по-голямото дете в едно семейство?

az sam bulg iunosha_cover42Отмина лятото. Споменът за него е на кориците на брой 42-и на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ"! А заглавието отново е цветно, загадъчно и примамливо. Юноши и малчугани, търсете „Палитрата на морската звезда"! Щом я откриете, ще се сдобиете с още един вълшебен брой на списанието.

Морско конче прави компания на красавицата на първата корица за МАЛЧУГАНИТЕ. А самата замечтана звезда рисува на корицата за ЮНОШИТЕ. За да запази спомените си от лятото или да се огледа отново в очите на момчетата. Тези, които четат повече, ще надничат в четивата за по-големите и обратното. Може би никога няма да узнаем кога малките порастват във въображението си и как големите се връщат в детството си? А и нужно ли е? Мили читатели, нали всички ние четем заради удоволствието. В редакцията, ще научим от читателските писмата, кое е най-ценното и остава в сърцето Ви след прочита на всеки един брой. И защо Вие четете единственото българско списание, предназначено едновременно за по-малкото и по-голямото дете в едно семейство?

Време е да разтворим страниците и да видим какво се крие там. След крайния срок за изпращането на рисунките за конкурса „Нарисувай ми слънце" е наш ред да ги покажем на Вас, на журито и на всички любители на детското изобразително и приложно изкуство. Това ще се случи първо в галерията на сайта ни. А после и в изложба с най-добрите творби на млади художници, взели участие в петата по ред надпревара. А дотогава хайде да четем заедно!

 


Горещо, лятно и магично е заглавието на брой 41-и на списание az sam bulg!

„Загадъчни случки в Усмихландия" е илюстриран, на първите корици, чудновато и закачливо с дърво на желаните забавления! Тези, които четат повече, ще надничат в четивата за по-големите и обратно. Дали това са ЮНОШИТЕ или МАЛЧУГАНИТЕ? Може ли някой да узнае кога малките порастват във въображението си, а големите се връщат в детството си? Ще разберем обаче ние в редакцията, веднага щом завалят читателските писма, защото няма друго българско списание, което да четат едновременно по-малкото и по-голямото дете в едно семейство.


br40Време е да се поздравим за успеха! Излиза брой 40-и на списание az sam bulg!

Темата му, „Цъфнало цвете шарено", е като извадена от приказка. Илюстрирани с българска традиционна тъкан, двете първите корици са прихванали елегантно 48-е страници! Кои четат повече, ЮНОШИТЕ или МАЛЧУГАНИТЕ? Кога малките ще надничат в четивата за по-големите и обратно?... А има ли друго списание, което могат да четат едновременно по-малкото и по-голямото дете в едно семейство? Хайде да разтворим страниците и да видим, какви забавления за читателите си сме скрили там.

Заедно с юбилейния 40-и брой на списаниеaz sam bulg ще посрещнем Националния празник в детската въображаема страна „Усмихландия". И откриването на конкурса за детска рисунка „Нарисувай ми слънце". На негова територия за пети пореден път ще премерят сили най-добрите млади художници.

cover39_JunoshaЦветни, шарени и забавни са четивата в новият 39-и брой на списание „Аз съм българче"! Книжката отново е с две първи корици и удвоен обем страници! Кои четат повече, ЮНОШИТЕ или МАЛЧУГАНИТЕ? Кога малките ще надничат в четивата за по-големите и обратно?... Има ли как да узнаем?....С брой 39-и на списание „Аз съм българче" ще посрещнем Националния празник на Република България – 3 Март.

cover_Junoshacover_Malchugan„Приключенията на снежинката" са на кориците на новия 38-ми брой на списание az sam bulg!Зимната феерия, продължава със загадка по страниците. Там се леят стиховете на Иван Вазов, за снежинки и зима

                                                                              „Зима. Вън е студ и мраз.

                                                                              От небето пепеляво

                                                                              сняг вали на тоя час

                                                                              и земята побелява."

br37Къде ще видите „Чудната премяна на земята”? Кориците на новия 37-мия поред брой на  az sam bulg са илюстрирани с нея!

Зимна феерия, елхи отрупани със снежинки и вълшебство очакват малки и големи да се потопят в приказният свят на детските фантазии. В броя изобилстват нови интересни четива. Има и предизвикателства, предназначени за сръчните ръце на читателите ни.  Не липсват игрите и загадките.Тук са и чудните забавления за  свободното време, с любимото хоби. А какво е началото? Сурвакарско, с коледно стихче от Елин Пелин.  

Сурва, весела година!

Старата се измина;

нова вече настъпи,

дрян наново напъпи...

 

36Червено, ярко червено, огнено червеноaz sam bulg или „Колко лица има слънцето”?

Ще ги видите наистина, ако потърсите червения цвят в търговската мрежа. По него ще познаете новия ни 36-ти брой! Повече от огнено червен е. За какво говорим ли?! За червена книжка от колекцията на списание „Аз съм българче” илюстрирана с рисунки от четвъртото издание на националния конкурс „Нарисувай ми слънце”. Причудливи слънчеви образи надничат от кориците й. Те канят малки и големи да се потопят в приказният свят на детските фантазии. Свят колкото мечтан, толкова и реален. Нарисуван е от  художниците-деца върху белия лист. В броя има разбира се и нови интересни четива и предизвикателства, предназначени за сръчните ръце на нашите читатели. Интересни са игрите и загадките,  чудни забавления за  свободното време, с любимото хоби, за неща, които не са гледали или прочели, но пък с нас ще научат. А какво е началото?

Списаниеaz sam bulg вече е на три години!!! Ще го разберете наистина, защото, като надникнете в търговската мрежа, ще откриете нашия нов 35-ти брой! С него празнуваме. А там ще откриете част от новите идеи на редакционния ни екип. За какво говорим ли?! Разбира се, за интересни четива и интересни предизвикателства, отнасящи се до сръчните ръце на нашите читатели. За нови игри и загадки, за загрявка на ума и за полет на фантазията. За забавления в свободното време, за любимото хоби, за неща, които не знаете, но пък с нас ще научите?!

С какво започва новият брой?

az sam bulgИстина е! Наближава третият рожден ден на любимото за малки и големи списание „Аз съм българче”. Вече в търговската мрежа ще се появи новият юбилеен двоен 34-ти брой. 33-34Радостта на шареният ни редакционен екип е голяма. Събрана е за празника в разнообразните четива и нови игри, които  се развиват по страниците на изданието. Наслада е точната дума за чувството, което ще изпитат  четящите малчугани, у нас и в чужбина, щом разгърнат страниците на „Огнена дъга”. Фантастичните идеи за оригиналност и стил в училище са интересно предизвикателство за сръчните ръце на момчетата, а и на момичетата. Идват сега, тъкмо на време, за забавление и като любимо занимание за слънчевите ваканционни дни. С идеи за свободното време, четива и загадки, за загрявка на ума и полет на мислите. Как започва всичко?

По традиция на вътрешната корица читателите ще открият текста на незабравимото стихотворение  – „Аз съм българче”.

Пътешествениците до българските свети места ще посетят  Лясковския  манастир. liaskovski

За виолончелото, Луиджи Бокерини и Апокалиптика, е разказът в музикалната тема .

От страниците на рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?” дяволито се усмихват децата с мисии „Виртуоз” и „Мечтател”. Талантите     на „Аз съм българче”, малки, но известни и познати. Пишем за тях вече 3 години. Кои са те и за какво мечтаят?

Найден Геров – езиковед, учител, фолклорист, общественик, преводач или поет? С какво е известен той и кой е трудът на живота му? Четете в статията „Патронът на моето училище”.


 

 


 От 29.06.2011 в търговската мрежа ще се появи новият 32-ри брой на  списание „Аз съм българче”. Ние от редакцията на изданието ще зарадваме своите читатели – у нас и в чужбина с идеи за летни забавления, игри и любопитни четива. Отново предоставяме на децата завладяващи начини за занимания в свободното време през ваканцията. Как? На вътрешната корица ги очаква текстът на незабравимото стихотворение на Младен Исаев – „Високи сини планини”.

        Вниманието на пътешествениците до българските свети места е привлечено от Дряновския  манастир. Разтворил врати от страниците на  списанието за всички малки и по-големи  посетители – читателите. Статията в  музикалната тема разказва  легенди за струнните инструменти.Как се казва носителят на 27 медала и отличия в турнирите по шах, всички ще прочетат в рубриката  за талантливи деца. И ще научат за неговите забавления и детските му мечти.Кой е Велчо Джамджията? С какво е известен той? Отговорите на тези и  на още много въпроси се намират в статията „Патронът на моето училище”. Интересните митове и легенди, се вият около село Воден. Историята му започва от древността, с градежа на църкви и манастири още в периода на ранното християнство. И е свързана с имената на Григорий Синаит и Теодосий Търновски.

 


На 28.05.2011  в магазините  брой 31 на списаниеaz sam bulg

„Кога празнува УСМИХЛАНДИЯ” е темата на празничния 31 брой. Детски графит наднича от  корицата и кара да се усмихнат и малките и порасналите деца. В страната на приказните детски мечти и усмивки отново посрещат своя празник. Нейните жители – децата, ще се забавляват цял един месец. С игри и забавни четива, пътешествия, фантазии и още...Публикациите свързани с българската история, традициите и културата са още по-завладяващи. Започваме с разказ за манастира с чудотворния извор. Продължаваме с легендите и историята на село Белеврен.

Какво ще прочетете в рубриките на  1-и брой на „Аз съм БЪЛГАРЧЕ”:1br

 

 

 

 

 

 

Iskam_da_naucha  

 • Открихме за вас: приказка, легенда, мит – Боженци – едно прекрасно българско    село
 •   Патронът на моето училище – Раковски

 МУЗИКАЛНА ТЕМА 

 • Търсим талант: Дивна Станчева 
 • Историята на един инструмент – КИТАРАТА 
 • Каре „Екология“ SOS ПРИРОДА
 • 60 секунди - Ели Сингер, откривателят на шевната машина
 • На екскурзия с „Аз съм Българче“ - Ще Ви заведем в Крушуна
 • Речник за деца : „От скрина на баба и дисагите на дядо“

Info

   

Аз МОГА, а Ти МОЖЕШ ли? 

 • Митичните същества в българския фолклор РУСАЛКИ 
 • Пиша моя приказка – Пътешествие в моята въображаема

страна Кокосия 

 

   

Leksikon

 • Кои цветове обичам? ЗЕЛЕНО за зеленото 
 • Изненадай себе си и приятелите си Попълни Лексикона на „Аз съм Българче“ 

   

ЦВЕТНО приложение

 • Моите любими приказни герои Как да ги нарисувам?
 • Да развържем ръце: Щури, щури щампи Весели номера за сръчни деца.
 • Да завържем очи: Маски за бала – да ги направим заедно
 • Техника за не съвсем напреднали художници ЦВЕТНА ЗАДАЧА

  

 Hobi

 • Защо обичам да получвам подаръци? :Как да опаковаме онова, което искаме да подарим? 
 • „Пътешествие в зоологическата градина“ – Разпознай животното 
 • ФОТОГАЛЕРИЯ: . „Домашният ми любимец в действие“

Стихотворение на корицата : „Аз съм българче”. az sam bulg можете да намерите от 15.01.2011.

 


27

 

И през месец януари на новата 2011г. редакцията на изданието ще зарадва своите читатели - българчетата, живеещи у нас и в чужбина. Новият брой на сп. „Аз съм българче" излиза с поредните ни интересни публикации, игри и забавления. Какви са те ли?В пътешествие до българските свети места ще се озовем заедно в някогашната Духовна семинария на Българската православна църква – Черепишкия манастир..История и легенди има в разказа за село Долна Бешовица.