az sam bulg iunosha_cover42Отмина лятото. Споменът за него е на кориците на брой 42-и на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ"! А заглавието отново е цветно, загадъчно и примамливо. Юноши и малчугани, търсете „Палитрата на морската звезда"! Щом я откриете, ще се сдобиете с още един вълшебен брой на списанието.

Морско конче прави компания на красавицата на първата корица за МАЛЧУГАНИТЕ. А самата замечтана звезда рисува на корицата за ЮНОШИТЕ. За да запази спомените си от лятото или да се огледа отново в очите на момчетата. Тези, които четат повече, ще надничат в четивата за по-големите и обратното. Може би никога няма да узнаем кога малките порастват във въображението си и как големите се връщат в детството си? А и нужно ли е? Мили читатели, нали всички ние четем заради удоволствието. В редакцията, ще научим от читателските писмата, кое е най-ценното и остава в сърцето Ви след прочита на всеки един брой. И защо Вие четете единственото българско списание, предназначено едновременно за по-малкото и по-голямото дете в едно семейство?

Време е да разтворим страниците и да видим какво се крие там. След крайния срок за изпращането на рисунките за конкурса „Нарисувай ми слънце" е наш ред да ги покажем на Вас, на журито и на всички любители на детското изобразително и приложно изкуство. Това ще се случи първо в галерията на сайта ни. А после и в изложба с най-добрите творби на млади художници, взели участие в петата по ред надпревара. А дотогава хайде да четем заедно!

Поезията за деца – публикуваме я на вътрешните корици на изданието. А тя вече е и в ефира на БНР. Как се развива радио-играта разказваме по страниците, а тук Юношите ще могат да проверят до колко си спомнят текста на „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" от Иван Вазов. Трябва да го знаят вече без грешка, защото го публикуваме на всеки рожден ден на списанието, а тази година то излезе на корицата ни за пети път. Малчуганите пък, ще се забавляват със стихчето „Бабиното петленце". Написал го е Цанко Церковски. И тук всички ще играят новата „Игра по страниците" – с известно българско стихотворение. Тези, които възстановят правилната последователност на строфите му ще спечелят награда. А стане ли дума за игри, следват „Открий разликите", „Свържи точките" и „Оцвети и преброй". Супер свежа частица забавление, заедно с традиционните игри за знание, мъдрост, въображение и за здраве. А липсващият въпрос No 6 от лексикона, всички читатели ще открият на сайта на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ". Търсете го! Страниците са изпъстрени с интересните четива и забавни предизвикателства, за сръчните и практични деца. С кръгове и елипси, и с помощта на седмицата, малките художници рисуват стария си познат – бухалът. Освен, че научаваме кога всеки от приятелите ни празнува имен ден, защото го пише в календара, там ще видим и две икони. Едната е с изображението на Вяра, Надежда и Любов, заедно с майка им Света София, а другата на Свети Димитър, чиито празник наближава. Кога го отбелязваме пише в списанието. Тогава Митко от училище, и Митко от квартала ще почерпят, да не забравите да им честитите именния ден! А в допълнение към рубриката през тази година поместваме и бележити дати свързани с кръгли годишнини.

Zahari_Zograf_BighistoryЛюбопитните истории в рубриката „Патронът на моето училище" разказват за Захари Зограф и за Паисий. За авторът на нашата история Славянобългарская отново са чели и превеждали децата преводачи. А някои от тях даже са я преписвали. В този брой преводът на статията е на френски език. Публикацията на детския сценарий „Патилата на 3 „а" – продължава. А за разказвачите на приказки идва краят на историята, „Как кълвачите си избираха професия?". Авторът и е писателят, Димитър Хаджитодоров. Всички ще се забавляват и с гатанките на друг детски приятел, Васил Гьошев.

Цветът в лексикона е ОРАНЖ. С аромата и оранжевия си цвят от лексикона се подава и НЕВЕНЪТ. Митичното растение пък е обагрено в златно. В 42-и брой ще прочетете за ПРОСОТО. А по-малките ще научат любопитни факти за Перкусионните инструменти. И ще оцветяват забавни картинки с октопод-музикант и мишлета, които се чудят, как да изядат сиренцето.

В рубриката „С шапка невидимка в чудния свят на растенията" представяме ДИНЯТА.

kremikovciРазказът за манастира ни води в Кремиковци. А тези, които разлистят новия брой на списанието ще прочетат историята на село Цървище. На картата ще открием Боженци. По-големите ни читатели ще кажат на по-малките си приятели, че си спомнят, как това вълшебно място в България представихме в първия брой на списанието, през 2008г. И всички заедно ще поемат на екскурзия с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ". Ще ги заведем до град ПАВЛИКЕНИ. Увлекателният текст и снимките, са придружени от нов уникален плакат, за колекционерите. Той е на познатото Ви място – в средата на списанието.

В новите рубрики „На чай с приятели" и „История на колекционерството" има още идеи за свободното време. От едноцветното приложение може да се усвои метод за изработването на ПАНОРАМНА картичка, както и за това как се прави торбичка за чорапи. Има и страхотна идея за аранжиране на масата по ФАНТАЗИИТЕ НА МОРСКАТА ЗВЕЗДА. В цветното приложение показваме супер свежа идея за направата на ЕКО-КУКЛА. Изненадата в бр. 42 е, че на страниците му е показано НОВО забавление за РИСУВАНЕ С ЦВЕТЕН ПЯСЪК. Методът за направата на картинката е разработен от редакцията за забавление на читателите ни. А всеки, който желае сам да изработи рисунката може да ни пише. И да си поръча играта. Така, с необходимите материали под ръка, читателите ще могат да изработят картинка от страниците на „Аз съм БЪЛГАРЧЕ".

Ако компютърните маниаци тръпнат в очакване на историята разказана от Знайко Многознайко, ще кажем само, че момчето този път говори за късмета на гениите в компютърния свят, но в броя има и една непозната персона. Пълната противоположност на Знайко Многознайко се казва Рошльо. Какво прави той? Сами ще прочетете.

Новият 42-и брой на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" е вече в търговската мрежа. За да научите къде можете да купите изданието вижте картата на сайта. Тя ще ви помогне да го откриете навсякъде в страната. Посетете „Галерия София-Прес" и магазина на „Ариста" на ул. „Шипка" 6, където можете да купите всеки брой от колекцията ни. Новият брой е на витрината на книжарницата на АИ „Иван Ев. Гешов" и в магазинчето „Датски бургер" на улица „Доспад". С талон от списанието пък винаги можете да се абонирате за „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" – през цялата година. Или да подарите абонамент на малките и по-големите българчета, Ваши приятели, у нас и по света.

Розалина Златкова – Маркетинг мениджър

Румен Стоичков – Главен редактор