Горещо, лятно и магично е заглавието на брой 41-и на списание az sam bulg!

„Загадъчни случки в Усмихландия" е илюстриран, на първите корици, чудновато и закачливо с дърво на желаните забавления! Тези, които четат повече, ще надничат в четивата за по-големите и обратно. Дали това са ЮНОШИТЕ или МАЛЧУГАНИТЕ? Може ли някой да узнае кога малките порастват във въображението си, а големите се връщат в детството си? Ще разберем обаче ние в редакцията, веднага щом завалят читателските писма, защото няма друго българско списание, което да четат едновременно по-малкото и по-голямото дете в едно семейство.

Дойде време да разтворим страниците и да видим какви забавления за читателите се крият там. След Националния празник в детската въображаема страна „Усмихландия", с пълна пара тръгна конкурсът за детска рисунка „Нарисувай ми слънце". На негова територия за пети пореден път ще премерят сили най-добрите млади художници.

Поезията за деца – поздрав за всички читатели е на вътрешните корици на изданието, а вече и в ефира на БНР. Как се развива радио-играта разказваме на вътрешните страници, а тук Юношите ще се вълнуват с „Къпина" на Иван Вазов. Малчуганите пък, ще се забавляват със стихчето на Константин Величков – „Котка и мишка" . Всички те ще играят нова „Игра по страниците" – с текста на известно българско стихотворение. Тези, които възстановят правилната последователност на строфите му ще спечелят награда. Като говорим за игри, трябва отбележим, че следват „Открий разликите", „Свържи точките" и „Оцвети и преброй". Супер свежа частица забавление, заедно с традиционните игри за знание, мъдрост, въображение и за здраве.А липсващият въпрос No 6 от лексикона, всички читатели ще открият на сайта на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ". Интересните четива са по страниците на детската медия, заедно със забавни предизвикателства, за сръчните и практични деца. С кръгове и елипси, и с помощта на шестицата, малките художници рисуват една чаша, вазичка и гърненце, а накрая сърце и символът за щастие – четирилистна детелина. Кога всеки от приятелите ни празнува имен ден, пише в календара. Списъкът съдържа имената на всички, които ще черпят през юли и август. Ценен е, за да не пропуснем да поздравим някого и за да научим още за традицията на всеки празник. А в допълнение към рубриката през тази година поместваме и бележити дати свързани с кръгли годишнини.

Любопитни са историите в рубриката „Патронът на моето училище". Пишем за Георги Измирлиев и Христо Ботев. За поетът-революцонер са чели и превеждали с любов и децата преводачи. В този брой преводът им е на руски език. Думичките от речника също могат да се прочета на два езика. Публикацията на детския сценарий „Патилата на 3 „а" – продължава. А любителите на приказките ще открият още от новата приказка, „Как кълвачите си избираха професия?". Авторът и е приятелят на децата, писателят, Димитър Хаджитодоров. Всички ще се забавляват и с гатанките на друг детски приятел, Васил Гьошев.

Цветът в лексикона е БЯЛ. Зелени са пък листата на митичното растение. В 41-и брой Ви представяме ЛЕСКАТА. С аромата и жълтя си цвят от лексикона се подава и ЛИПАТА. А по-малките ще оцветяват и четат любопитни факти за ЯБЪЛКАТА и ЛАТЕРНАТА. В рубриката „С шапка невидимка в чудния свят на растенията" на гости е ЦВЕКЛОТО.

Разказът за манастира описва една света обител строена през второто българско царство. Тези, които разлистят новия брой на списанието ще прочетат историята на с.КОНДОЛОВО. А на картата ще открият ШИРОКА ЛЪКА. Малките и по-големите ни читатели поемат заедно на екскурзия с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ". Ще ги заведем до гр.ВЪРШЕЦ. Освен увлекателния текст и снимки, в средата на списанието всички ще намерят уникален плакат за колекцията си.

В новите рубрики „На чай с приятели" и „История на колекционерството" има още идеи за свободното време. Публикуваме интересни факти. От едноцветното приложение може да се усвои метод за изработването на картичка ДЕТЕЛИНА, както и за това как да сгъваме чорапките. Има и страхотна идея за салфетки – „От нищо – нещо". В цветното приложение пък показваме как се аранжира масата за градинско парти и модел за шарени завески.

Ако компютърните маниаци тръпнат в очакване на историята разказана от Знайко Многознайко, ще кажем само, че момчето този път говори за ябълки, компютри и още щуротии, плод на щурите идеи на порасналите деца Сийв Джобс и Стийв Возняк.

Новият 41-и брой на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" е вече в търговската мрежа. За да научите къде можете да купите изданието вижте картата на сайта. Тя ще ви помогне да го откриете навсякъде в страната. С талон от списанието пък винаги можете да се абонирате за „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" – през цялата година. Или да подарите абонамент на малките и по-големите българчета, които са Ви приятели у нас и по света.