br40Време е да се поздравим за успеха! Излиза брой 40-и на списание az sam bulg!

Темата му, „Цъфнало цвете шарено", е като извадена от приказка. Илюстрирани с българска традиционна тъкан, двете първите корици са прихванали елегантно 48-е страници! Кои четат повече, ЮНОШИТЕ или МАЛЧУГАНИТЕ? Кога малките ще надничат в четивата за по-големите и обратно?... А има ли друго списание, което могат да четат едновременно по-малкото и по-голямото дете в едно семейство? Хайде да разтворим страниците и да видим, какви забавления за читателите си сме скрили там.

Заедно с юбилейния 40-и брой на списаниеaz sam bulg ще посрещнем Националния празник в детската въображаема страна „Усмихландия". И откриването на конкурса за детска рисунка „Нарисувай ми слънце". На негова територия за пети пореден път ще премерят сили най-добрите млади художници.

Поезията за деца – поздрав за всички читатели е на вътрешните корици на изданието. С лириката на Константин Величков ще мечтаят Юношите. Малчуганите пък ще се забавляват със стихчето на Елин Пелин – „ПОТОЧЕ" . Има и нова „Игра по страниците". Там текстът на известно българско стихотворение е разпилян по страниците. Читателите възстановили правилната последователност на строфите му ще спечелят награди. Следват игрите „Открий разликите", „Свържи точките" и „Оцвети и преброй". Те носят частица забавление, заедно с традиционните игри за знание, мъдрост, въображение и за здраве. А липсващият въпрос No 6 от лексикона, всички читатели ще открият на сайта на списаниеaz sam bulg. С нови и интересни четива изобилстват страниците на детската медия. Има и забавни предизвикателства, за сръчните и практични деца. С кръгове и елипси, и с помощта на петицата, малките художници рисуват едно усмихнато човече. В календара е списъкът с имената на всички, които ще черпят. За да не пропуснем да поздравим някого и за да научим още за традицията на всеки празник. В допълнение към рубриката от тази година поместваме и бележити дати свързани с кръгли годишнини.

Любопитни са историите в рубриката „Патронът на моето училище". Пишем за ВАСИЛ ПЕТЛЕШКОВ и КИРИЛ и МЕТОДИЙ. За двамата братя са чели и превеждали с любов и децата преводачи. В този брой преводът им е на немски език. Думичките от речника също могат да се прочета на два езика. Публикацията на детския сценарий „Патилата на 3 „а" – продължава. А любителите на приказките ще открият още една приказка, от Мая Дългъчева, из цикъла „Приказки от оная гора". Тя носи любопитното за всеки заглавие „Защо влюбените се целуват?". Идва краят на детска творба „Българска приказка за северното сияние", донесла на авторката си награда от литературния конкурс „Стефан Гечев". И започва нова приказка, „Как кълвачите си избираха професия?". Авторът и е приятелят на децата, писателят, Димитър Хаджитодоров. А с гатанките на друг детски приятел, Васил Гьошев, ще се забавляват всички.

Цветът в лексикона е РОЗОВ. Зелени са пък листата на митичното растение. В 40-и брой Ви представяме ГЛОГА. С аромата и розовия си цвят от лексикона наднича и ЗЮМБЮЛЪТ. А по-малките ще оцветяват и четат любопитни факти за ЯГОДАТА и КРЕЧЕТАЛОТО. Да не пропуснем рубриката „С шапка невидимка в чудния свят на растенията". В нея на гости ни е СПАНАКЪТ.

Разказът за манастира приютил съзаклятниците от ВЕЛЧОВАТА ЗАВЕРА ни води до едно от българските свети места в гр. Велико Търново. Тези, които разлистят новия брой на списанието ще прочетат историята на с. ГОЛЕШОВО. А на картата ще открият с. ВОДЕН. Малките и по-големите ни читатели поемат заедно на екскурзия с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ". До къде ли ще ги заведем този път? Посоката е гр. АПРИЛЦИ. Увлекателният текст и снимки, са в средата на списанието. Има и уникален плакат за колекцията на пътешествениците.

В новите рубрики „На чай с приятели" и „История на колекционерството" даваме още идеи за свободното време. Публикуваме интересни факти. От едноцветното приложение може да се усвои метод за изработването на стенвестник, както и за това как да е идеално подредено креватчето. В цветното приложение пък показваме как се прави украса за масата за рожден ден и облекло за цветна саксийка – шарена пролетна украса. Читателите ни ще видят и подредената за празника маса.

Ако компютърните маниаци тръпнат в очакване на историята разказана от Знайко Многознайко, ще кажем само, че момчето е виртуоз в стремежа си да се рови в историята на компютъра и този път дава информация за първия истински преносим компютър.

Новият 40-и брой на списание „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" ще откриете скоро в търговската мрежа. За да научите къде можете да купите изданието вижте картата на сайта. Тя ще ви помогне да го откриете навсякъде в страната. С талон от списанието пък винаги можете да се абонирате за „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" – през цялата година. Или да подарите абонамент на малките и по-големите българчета, които са Ви приятели у нас и по света.

Розалина Златкова – Маркетинг мениджър

Румен Стоичков – Главен редактор