cover39_JunoshaЦветни, шарени и забавни са четивата в новият 39-и брой на списание „Аз съм българче"! Книжката отново е с две първи корици и удвоен обем страници! Кои четат повече, ЮНОШИТЕ или МАЛЧУГАНИТЕ? Кога малките ще надничат в четивата за по-големите и обратно?... Има ли как да узнаем?....С брой 39-и на списание „Аз съм българче" ще посрещнем Националния празник на Република България – 3 Март.

За „Тайните на пролетта" загатват още кориците му. С лириката на Вапцаров по темата ще мечтаят Юношите. Малчуганите пък ще се забавляват със стихчето на Асен Разцветников – „Премененото щурче" . Но нека се заслушаме в звуците на „Пролет"

                                                     „Гълъбите гукат

                                                     в близката гора
                                                     По тревата падат
                                                     сребърни пера.
                                                     Мене ми е леко
                                                     като никой път -
                                                     чувствам се ефирен,
                                                     чувствам се
                                                     без плът..."
                                            Никола Й. Вапцаров

В началото на броя е новото забавление за читателите ни „Игра по страниците". Текстът на известно българско стихотворение е разпилян по страниците. Читателят се стреми да възстанови правилната последователност на строфите с цел да спечели награда. А сега част от стихотворението ще звучи и в ефира на Програма „Хоризонт", на БНР, през м.март. Играта започва така: „Хубава си ......" а как продължава, четете в новия 39-и брой или пък слушайте, всяка събота след 7,30 ч, в предаването „Закуска на тревата". А в списанието още няколко игри очакват своите читатели: „Открий разликите", „Свържи точките" и „Оцвети и преброй". Те са тук за забавление заедно с традиционните игри за знание, мъдрост, въображение и за здраве. А липсващият въпрос No 6 от лексикона, очаква всички тук на сайта на списание „Аз съм българче" . 44 на брой, страниците му изобилстват с нови и интересни четива. Има и забавни предизвикателства, за сръчните и практични деца по повод на двата големи празника – Цветница и Великден. Както всяка пролет не липсва и зелена идея на редакцията в еко-темата. Малките художници пък рисуват няколко картинки с помощта на петицата. В календарите за март и април е списъка с имената на всички, които ще черпят. За да не пропуснем да поздравим някого и за да научим още за традицията на всеки празник. В допълнение към тази рубрика поместваме програмата на Софийската опера за деца и бележити дати свързани с кръгли годишнини.

Любопитни са историите в рубриката „Патронът на моето училище". Пишем за Йоаким Кърчовски и Васил Левски. За Апостола са писали с любов и децата преводачи. В този брой преводът им е на испански език. Публикацията на детския сценарий „Патилата на 3 „а" – продължава. А любителите на приказките ще открият още една приказка, от Мая Дългъчева, из цикъла „Приказки от оная гора" и нова детска творба. Озаглавена е „Българска приказка за северното сияние", и е донесла на авторката си награда от литературния конкурс „Стефан Гечев".

Цветът в лексикона е Зелен. Зелени са и листата на митичното растение. В 39-и брой Ви представяме Върбата. С аромата и белия си цвят от лексикона наднича и кокичето. А по-малките ще оцветяват и четат любопитни факти за репичката. Да не пропуснем рубриката „С шапка невидимка в чудния свят на растенията". В нея на гости ни е лукът.

Разказът за манастира със седемте камбани ни води до едно от българските свети места в гр. Велико Търново. Тези, които разлистят новия брой на списанието ще прочетат историята на с. Ичера. А на картата ще открият с. Скандало. Малките и по-големите ни читатели поемат заедно на екскурзия с „Аз съм българче". До къде ли ще ги заведем този път? Посоката е Брезник. Показан е в текст и снимки, както в неизменния постер за колекцията на пътешествениците.

В новите рубрики „На чай с приятели" и „История на колекционерството" има още идеи за свободното време. Публикуваме интересни факти. А от приложението към тях може да се усвои метод за подреждане на масата, както и за изработване на класьор за колекция от марки. В цветното приложение пък показваме как се прави етажерка и шарена пролетна украса за прозорец със щампа. Ако компютърните маниаци тръпнат в очакване на историята разказана от Знайко Многознайко, ще кажем само, че момчето е ненадминато в стремежа си да се рови в историята на компютъра и този път дава информация за първият прототип на РС с периферия.

Новият 39-и брой на списание „Аз съм българче" ще откриете в търговската мрежа в деня на Националния ни празник – 3-и март. За да научите къде можете да купите изданието вижте картата на сайта. Тя ще ви помогне да го откриете навсякъде в страната. С талон от списанието пък винаги можете да се абонирате за „Аз съм българче" – през цялата година. Или да подарите абонамент на малките и по-големите българчета, които са Ви приятели у нас и по света.

Розалина Златкова – Маркетинг мениджър Румен Стоичков – Главен редактор