36Червено, ярко червено, огнено червеноaz sam bulg или „Колко лица има слънцето”?

Ще ги видите наистина, ако потърсите червения цвят в търговската мрежа. По него ще познаете новия ни 36-ти брой! Повече от огнено червен е. За какво говорим ли?! За червена книжка от колекцията на списание „Аз съм българче” илюстрирана с рисунки от четвъртото издание на националния конкурс „Нарисувай ми слънце”. Причудливи слънчеви образи надничат от кориците й. Те канят малки и големи да се потопят в приказният свят на детските фантазии. Свят колкото мечтан, толкова и реален. Нарисуван е от  художниците-деца върху белия лист. В броя има разбира се и нови интересни четива и предизвикателства, предназначени за сръчните ръце на нашите читатели. Интересни са игрите и загадките,  чудни забавления за  свободното време, с любимото хоби, за неща, които не са гледали или прочели, но пък с нас ще научат. А какво е началото?

„Пчела” очаква читателите на вътрешната корица. Не толкова известно, прекрасното детско стихотворение на Константин Величков започва така:

„Я погледайте пчелата
как между цветята
лута се от цвет на цвет
да събере малко мед...”

 •  Игрите започват от първата страница с нова загадка – игра за мъдрост.
 • Пътешествениците до българските свети места ще се отправят към люлката на Самоковската художествена школа, за да надникнат в 150 годишния храм „Свети Никола”.
 • В рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?” сме поместили съчинението на Ела Дойкова. Десетгодишната  ученичка от българското училище в Хамбург е носител на трета награда в тазгодишното петнадесето издание на литературния конкурс „Стефан Гечев”. Творбата й е озаглавена „България – каквато я обичам”. А четивото е подходящо за малките и за по-големите читатели, защото е още един прекрасен  пример за патриотизъм.
 • Какво може да се нарисува с помощта на цифрата две? Ще  го научите от рубриката „Хоби”.
 • Познат или неизвестен за съвременните деца е Григор Пърличев? Учител, поет или преводач е той? Защо да се гордеем с извършеното от него?! Отговорите ще откриете в рубриката „Патронът на моето училище”.
 • Могат ли децата да напишат сценарии за филм? Как и къде се случва това? Мястото е „Арлекин” – детският фестивал за медийно изкуство. За него пишем в рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?”
 • Sveta_Marina_1Кое ли е българското село, където може да се види пещерата „Светилище на Света Марина”, река Резовска, соларни кръгове в светилището на Аполон и най-голямото находище на кавказка боровинка в Европа? С това любопитните факти за българското село Сливарово не свършват. Читателите ни ще кажат, че всичко за него може да се прочете в рубриката „Искам да науча”.
 • Коя е новата митична фигура от компанията „Митичните същества в българския фолклор”?  Ами тя е малко грозновата, много зелена и обича да вдига врява. Да, познахте,jaba_1 е!
 • Цветът в лексикона отново е кафяв, като перата на ястреба кокошкар. Десетте въпроса в него започват с думата „Как”. Питаме и поднасяме нови идеи на малчуганите, как и какво да попитат приятелите си в своя лексикон. Всички могат да отговорят на въпросите ни. Но за да попълнят целият лексикон, ще се наложи да погледнат в сайта на списанието, където е публикуван текстът на въпрос Nо 6. Очакваме попълнения лексикон по пощата (класическата или електронната). Оригиналните попадения в десятката с въпросителни ще донесат на авторите си награда. По един брой от колекцията на списание „Аз съм българче” ще получат трима от читателите, които ни изпратят своите отговори. А как ще изберем кои да са те – четете на сайта ни.
 • Какво ли разказваме на любопитните ботаници? Нахлупили шапка невидимка научаваме заедно за чудесата на дюлята!!!
 • На екскурзия сме. На път за град Лъки. Разходката е представена в разказ и плакат за колекционерите.
 • Пчелата още е кацнала на главата на ботаниците.  Но тя ли  е герой в загадката по страниците на списанието?!....
 • Любителите на ножицата и хартията режат и лепят. Правят сами игра и майсторят супер ефектни играчки от хартия.
 • Още по-страхотна изненада очаква търсачите на десетте разлики!
 • А Знайко-Многознайко, водещият на рубриката за компютърните маниаци, ни споделя любопитни неща от кухнята на детската редакция.  И продължава с разказа си за РС-то.
 •  Тук има и приказка от Мая Дългъчева, от цикъла „Приказки от ОНАЯ ГОРА”?! Озаглавена е „Оная сила”.
 • За финал е рубриката „От скрина на баба и дисагите на дядо”. На кориците след нея са публикувани рисунките наградени в четвъртото издание на Националния конкурс „Нарисувай ми слънце” . Там са поместени и имената на победителите в тазгодишната надпревара.

Забавление с детското списание – от първата до последната страница. С игри за знание, за мъдрост и за въображение, и много снимки в двете постоянни фотогалерии. За колекционерите  на карти за играта „Запомни” има още две уникални карти от колодата с цветя .

Новият 36-и брой на списание „Аз съм българче” ви очаква от 29-и октомври, а корицата, както вече знаете е в червено. Къде можете да купите изданието за малките и по-големите българчета? Вижте картата на сайта. Тя ще ви помогне да го откриете в страната. С талон от списанието пък – можете да се абонирате за „Аз съм българче” за цялата нова година. Или да подарите абонамент на деца, които са Ви приятели. Имаме изненада: ново, още по-привлекателно предложение за абонамент. Не пропускайте да го видите! Заслужава си!