50Юбилейният 50 брой на списанието, за малки и пораснали деца az sam bulg, излиза в първия месец на Новата година.
„Легенда за езерото" – загадъчно заглавие, което блести на кориците! А между тях се крият много нови пътеки към знанието, веселието и забавленията. Грее пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки и вълнуващи разкази. Има уникални изработки, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! А също и четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците. В рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности и места. И за българските съкровища.

cover-50 MalchoПиташ ли се какво ли сме подбрали за теб, приятелю, в първия за 2014г. брой?
На кориците му по традиция е поезията за деца. За юношите е стихотворението, от Добри Чинтулов, „Къде си вярна ти любов народна". Малчуганите ще се забавляват с „Ясна басня" написана от Елин Пелин. Стиховете от кориците ни звучат и в ефира на БНР! В ирата по радиото, в съботното предаване „Закуска на тревата". Читателите вече знаят за новия й дял с фантастична награда. Избираш любима рубрика от списание  az sam bulg и печелиш билети за детска театрална или за оперна постановка. Чети списанието и участвай! Децата, които се включват в играта, разказват за фантастичните постановки на страниците на списанието. Много читатели се регистрират сами, защото е просто, като детска игра и лесно можеш да спечелиш!
Момиче или момче, щом четеш и се ровиш, от двете страни на плаката ще откриеш нова изненада в „Игра по страниците". Загадката е свързана с стихотворение от Елин Пелин.
Мечтателят у теб пак открива разлики и се запознава с художника НИКОЛА ТАНЕВ. Интересна е статията за наш ИСТОРИЧЕСКИ музей разположен в палат. Ще откриеш нови ИГРИ за знание. Като за начало, може би, ще попълниш ЛЕКСИКОНА. Ако в него липсва въпрос той е тук на сайта, на списание az sam bulg. Потърси го и ни пиши, изпрати ни отговорите си...
Празници и именни дни има през цялата година.! Чудиш ли се кога да поздравиш роднините и приятелите си? Отговорът ще откриеш в календара илюстриран с икона. В него отбелязваме бележити дати и кръгли годишнини през 2014г. Тук са и програмите на Софийската опера и Младежкия театър – за деца.
В темата „Патронът на моето училище" разказваме за ДОБРИ ЖЕЛЯЗКОВ. С кръгове и елипси, рисуваме СЪРНИЧКА. А порасналите момчета Емилиян и Станимир Вълеви ни представят един от своите авторски КОМИКСИ – SKpromo01Самодивска целувка". Цветът в лексикона е ЗЕЛЕН. Оттам се подава и срамежливата, но чаровна, МОМИНА СЪЛЗА. Ще откриеш митичното същество ЧУМА. А за малчуганите има любопитни факти за ГАЙДАТА и картинка за оцветяване. Представяме новата творба на писателя Димитър Хаджитодоров – „Най-дългият ден". А темата „С шапка невидимка в чудния свят на растенията" те запознава с ОРЕХА. Тя си има вече и компания – „С шапка и перо в чудния свят на птиците". Приятели от Българското дружество за защита на птиците те запознават с ЧУЧОПЕЯ. Малчуганите научават как се шие КРЪСТАТ БОД. Техники в бродерията ни покават директно от „Коутс България". Ще узнаеш историята на с.БАНЯ. А на картата, ще откриеш с.СЛИВАРОВО. Екскурзията с az sam bulg те води в гр.СОПОТ. Текстът е придружен с плакат, в средата на списанието, което се върти. В рубриките „Хоби" и „Цветно приложение" има нови, свежи идеи за свободното време...
Компютърен маниак ли си? Очаквай, в „60 СЕКУНДИ", Знайко Многознайко да раздуха историята на фразата „Няма причина поради, която на някой ще му се прииска да има компютър вкъщи". Момчето, продължава с увлекателните си разкази за компютрите. Приятелят му, Рошльо, е амбициран да го догони. Пак се чуди над загадката си с букви. Но той също има авторска рубрика – „МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ". Представя ти композитора ПАНЧО ВЛАДИГЕРОВ. В рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?" са резултатите от РАДИО ИГРАТА през поредните два месеца. Най-забавни за нас в редакцията са Знайко и Рошльо. Те се надпреварват да ни веселят със щуротиите си и все още не са избрали своята любима рисунка – СЛЪНЦЕ. Май докато се начудят ще стартира седмото издание на конкурса.
Новината е , че 50-ия юбилеен брой не се намира в търговската мрежа!!! Затова пък с талон от списанието можеш да си го поръчаш. И да го получиш навсякъде у нас и в чужбина. Абонаментът включва най-различни варианти за поръчка. Знаеш как да се абонираш, нали?!