Cover1 51 Page 1Брой 51

„Има страна" – загадъчно заглавие и „Слънце" – звезда на кориците! А между тях се крият нови малки и по-големи пътеки към знанието, веселието и забавленията. Грее пъстра колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки, предизвикателство към малките и по-големите сръчковци и рисувачи! Има и четива за музикантите, експериментаторите и пътешествениците. В рубриката „Инфо" пишем за учените, композиторите, художниците и забележителните исторически личности и места. И за българските съкровища.


Какво ли сме подбрали за теб, приятелю, в новия 51 брой? Списанието за малки и пораснали деца az sam bulg излиза в месеца на пролетта. На кориците е поезията на Петко Рачев Славейков. За юношите е стихотворението му „Времето". Малчуганите, пък, ще се забавляват с „Аз съм вятър, дигам прах". Стихове от кориците ни звучат и в ефира на БНР! В ирата по радиото, в съботното предаване „Закуска на тревата". Всички вече знаят и за новия й дял с фантастична награда. Избираш любима рубрика от az sam bulg  и печелиш билети за детска театрална или за оперна постановка. Чети списанието и участвай! Децата, които се включват, разказват преживяванията си в театъра и операта на страниците на списанието. Много от тях се регистрират сами. Просто е като детска игра и лесно можеш да спечелиш!
Момиче или момче, щом четеш и се ровиш, от двете страни на плаката ще откриеш нова изненада в „Игра по страниците". Загадката е свързана със стихотворение от Иван Вазов. Мечтателят у теб търси разлики и се запознава с художника, извесътен в цял свят като МАЙСТОРА. Интересна е статията за САМОКОВСКИЯ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ. Пишем и за забележителна изложба на картички в Етногафската къща на ИСПЕРИХ. Има и нови ИГРИ за знание. Ще попълниш ли ЛЕКСИКОНА? Ако в него липсва въпрос той е тук на сайта, на az sam bulg. Потърси го, пиши, изпрати ни отговорите си...
Стартира нова тема, за игри и забавления в училище, „Голямо междучасие". Празници и именни дни има през цялата година! Ако желаеш да поздравиш роднините и приятелите си навреме чети календара илюстриран с икона. В него ще откриеш бележити дати и кръгли годишнини. Има ги и програмите на Софийската опера и Младежкия театър – за деца. В темата „Патронът на моето училище" разказваме за ГАВРИЛ КРЪСТЕВИЧ. С кръгове и елипси рисуваме ГЪЛЪБ. А порасналите момчета Емилиян и Станимир Вълеви ни представят втората част от авторския си КОМИКСИ – „Самодивска целувка". Цветът в лексикона е ОРАНЖЕВ. Оттам се подава и не една чаровна ФРЕЗИЯ. Ще те връхлети митичното същество ХАЛА. А за малчуганите има любопитни факти за ФЛЕЙТАТА и интервю за „СЕМЕЙСТВОТО" – взето от „дете – репортер". Представяме новата творба на писателя Димитър Хаджитодоров – „Пътешествието на СНЕЖИНКИТЕ". А темата „С шапка невидимка в чудния свят на растенията" те запознава с БАНАНА. Чети „С шапка и перо в чудния свят на птиците". Там приятелите ни от Българското дружество за защита на птиците представят ПРЕДВЕСТНИЦИТЕ НА ПРОЛЕТТА. Малчуганите научават как се шие ФЕСТОН БОД. Техники в бродерията ни показват директно от „Коутс България". Ще узнаеш историята на с.СТОБ. На картата ще откриеш с.БРЪШЛЯН. Екскурзията с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" те води в гр.КЮСТЕНДИЛ. Текстът е придружен с плакат, в средата на списанието, което се върти. В рубриките „Хоби" и „Цветно приложение" са свежите идеи за свободното време... Компютърен маниак ли си? Твоята тема е „60 СЕКУНДИ". Авторът й, Знайко Многознайко, представя най-известната компютърна фамилия и понеже нещата вече са сложни, подрежда думи в своя първи речник. И разказва все по-увлекателно за компютрите. Приятелят му, Рошльо, е амбициран да го догони. Той винаги се чуди над загадката си с букви. А в авторската си тема – „МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ" пише за композитора АТАНАС КОСЕВ. В рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?" са резултатите от РАДИО ИГРАТА. Знайко и Рошльо са любимците на редакцията. Надпреварват се кой да ни весели със щуротиите си. Спорят. Все още не са избрали любима рисунка – СЛЪНЦЕ. Затова и художничката сложи една на корицата, та да ги насочи да мислят по-бързо. Защото докато се начудят ще стартира седмото издание на конкурса.
Вече всички знаят, че и 51-и брой не се намира в търговската мрежа!!! Затова пък с талон от списанието можеш да си го поръчаш. И да го получиш навсякъде у нас и в чужбина. Абонаментът включва най-различни варианти за поръчка. Знаеш как да се абонираш, нали?!