az sam bulg можете да намерите от 15.01.2011.

 


27

 

И през месец януари на новата 2011г. редакцията на изданието ще зарадва своите читатели - българчетата, живеещи у нас и в чужбина. Новият брой на сп. „Аз съм българче" излиза с поредните ни интересни публикации, игри и забавления. Какви са те ли?В пътешествие до българските свети места ще се озовем заедно в някогашната Духовна семинария на Българската православна църква – Черепишкия манастир..История и легенди има в разказа за село Долна Бешовица.

Атанас Чалъков, познат на поколения българи под името Антим I, представяме в рубриката „Патрон на моето училище".Митичното същество, което ни гостува, е Мишката! А в рубриката „Търсим талант" ще ви запознаем с 11 годишния Давид Давидов от гр. Благоевград.На любопитните момчета разказваме историята на компютъра, съчетана с любопитна информация за всичко, което    се случва в света на техниката след раждаето на Бил Гейтс.Природолюбителите пък слагат „шапка невидимка" и навлизат в света на растенията. Там ги чакат знайни и незнайни факти за портокала.Ше запознаем малките ни читатели със символиката и особеностите на Белия цвят? А започваме да разказваме за шест шапки и шест цвята. Какви са те ли?......

  Заедно с въпроси за лексикона си всеки читател на този брой ще се сдобие и с късмети за своята колекция.

В творческите рубрики сгъваме сърце с древната техника за изработване на фигури от хартия. От сърчицата, сгънати с оригами, правим низ за украса. Изработваме и първата цветна шапка. Забавлението продължава с лесен метод за рисуване на снежен човек. Как става това ли? С кръгове и елипси, разбира се...В центъра на списанието е постерът ни за колекционери. Това означава, че ще ви заведем този път на екскурзия до Русе.

От трета корица пък всеки читател може да види рисунките – победители в Коледния конкурс. Имената на авторите са написани на последната корица.Приятелите на приключенията и любителите на фантазиите ще могат да прочетат началото на „Още една приказка", спечелила награда в Литературния конкурс „Стефан Гечев" – организиран за българчетата по света от Държавната агенция за българите в чужбина. А и да намерят информация за новите конкурси на агенцията.На разположение на хлапетата е информация за детската телефонна линия на Държавната агенция за закрила на детето. За финал всички ще могат да прочат нови думи от рубриката „От скрина на баба и дисагите на дядо". Има и още – скрито в игрите за знание, за мъдрост, за здраве и развитие на силна памет. Ще го откриете в брой 27-и на изданието, излизащ на 15-и януари.

Можете да се абонирате за списание „Аз съм българче" през цялата година.