Covers 56 1„Детска планета" е тук, със страниците си изпълнени с весел смях и много забавления! И през новата година списание az sam bulg носи на читателите си, чудновати, изненади. Води малки и големи към знанието с пъстра, колекция от загадки, пътеписи, стихотворения, приказки, вълнуващи разкази, уникални изработки. Радва експериментаторите и пътешествениците с любопитни истории. Среща четящите с учените, композиторите, художниците и забележителните личности и места. И с българските съкровища. Всичко това сме подбрали за теб, приятелю, в новия 56 брой на списанието.
На кориците е поезията на Константин Величков, в рубрика от поета Атанас Звездинов, „Знай ги наизуст". „Лека нощ" и „Случайни станси" са интересни както за Малчуганите, така и за Юношите.


DSC06815Стихове от кориците ни звучат по Националното Радио. В 140 излъчвания вече българчета четат поезия, в игра, в съботното предаване „Закуска на тревата". Регистрират се сами и се включват в радио ефира. Забавляват се наистина. Децата в Столицата избират любима рубрика в списанието и печелят страхотна награда – два билета за детска постановка в Младежкия театър „Николай Бинев"!
Момичета или момчета, четящите ни приятели, се ровят и от двете страни на плаката. И знаеш ли какво откриват?
Увлекателна за тях е новата „Игра по страниците". Загадката е по великолепно стихотворение от Атанас Звездинов. Защо не опиташ да я разпознаеш и ти? В рубриката „Златното прозорче" продължават „Приключенията на Лиско". Тама са и текстовете на две любими детски песни.
i011061Изненадан, ли си, че малки и големи пишат увлекателни истории и ги изпращата в редакцяита? Прочети част от тях. Тук са „Телефонът на Врабчо Страшников" от Маля Лалчева и „Детето и снежният човек" от малката Анна Матова.
Мечтателят у теб ще търси разлики докато чете за художника НИКОЛА МАРИНОВ. Около тази тема за всички любители на загадките сме приготвили изненада, която ще се развива в този и в следващия брой.
Попълваш ли ЛЕКСИКОНА? Предлагаме ти втората част от отговорите на Дария-Бояна Димитрова от Чикаго. И част от Tайните (непубликувани) въпроси от 2011 и 2012 г.
В „Голямо междучасие" е играта с нови скоропоговорки от съкровищницата с думи на ВАСИЛ ГЬОШЕВ. Те са там, защото приятелите ни се забвляват със своето списание и в училище. Вече го правят в голямото междучасие. А ти, защо не запалиш съучениците си да се състезавате с бързото говорене?
Важно е да си информоран и да имаш решение за всяка трудна ситуация. Предлагаме ти съвет от Училищния психолог. Заедно с него публикуваме „Правата на детето" и коментар на първото от тях.
Календарът припомня традиционните ни празници и именни дни. Илюстриран е с икони. Там ще откриеш бележити дати и кръгли годишнини.
Темата „Патронът на моето училище" разказва за МИТКАЛОТО. Прочетеш ли материала ще узнаеш кой се крие зад това име.
С кръгове и елипси рисуваме още едно ПАТЕНЦЕ.
P4030788Цветът в лексикона е БЯЛ. Оттам се подава великолепната МАГНОЛИЯ.
Ще се запознаеш с митичнтата РОСА.
В „С шапка невидимка в чудния свят на растенията" едно мишленце разказва за РЯПА.
Новата ни рубрика в Цветно приложение е озаглавена „ИЗПЛЕТИ ТОПЛИНА". По-СРЪЧНИТЕ ще видят и моделите за бродерия, от колецията на „Коутс България" и може би ще открият ново хоби.
Ще узнаеш историята на с.МАТОЧИНА. На картата ще откриеш с.ШУМНАТИЦА. Екскурзията с „Аз съм БЪЛГАРЧЕ" те води в ПЛАЧКОВЦИ. Знаеш че текстът е придружен с уникален плакат, в средата на списанието, което се върти.
В рубриките „Хоби" и „Цветно приложение" са свежите идеи за свободното време...
„60 СЕКУНДИ" е за компютърните маниаци. Авторът й, Знайко Многознайко, представя историята на WINDOWS.
Приятелят му, Рошльо, е амбициран да го догони с нов разказ за Нобелов лауреат. А в авторската си тема – „МУЗИКАЛНИ ЗАГЛАВИЯ" представя историята на песента изпълнена от трите талантливи българчета – КРИСИЯ, ХАСАН и ИБРАХИМ, донесла унилакно отличие за страната ни от Детската Евровизия. Пише и за ще една Ангелска награда, с която е удостоена Принцеса КРИСИЯ.
В рубриката „Аз мога, а ти можеш ли?" по традиция са резултатите от РАДИО ИГРАТА. Има и нова тема „НАЙ-ВАЖНИТЕ ФИНАНСОВИ УРОЦИ ЗА ВСЯКО ДЕТЕ". И понеже Знайко и Рошльо нищо не разбират от финанси, пътешестват с инетерес до ГЛОЖЕНСКИЯ МАНАСТИР.
Разказваме и за Коледен празник в кърджалийското село Миладиново.
Продължава интервюто на малките ЖУРНАЛИСТИ от 6тия ни рожден ден.
Новият ни 56-и брой не се намира в търговската мрежа!!! Затова пък с талон от списанието можеш да си поръчаш едно списание или цял абонамент. Ще го получиш навсякъде у нас и в чужбина. Знаеш как да се абонираш, нали?!