korica_list

 Зелената идея на сп. „Аз съм българче”„... Зеленото произлиза от основните цветове синьо  и  жълто. С него е означен  цветът на разрешителния сигнал, но не само на светофара. И изразът „Получих зелена светлина“не е случаен. Той означава, че е взето решение или, че е дадено разрешение . Изразът „...да отидеш сред зеленина“ се е родил от прекаленото напрежение, предизвикано от живота в града. Така се явява нуждата от завръщане към природата чрез излети, походи, екскурзии.Зеленото е цветът на   пролетта, на силата, на израстването...”

„Аз съм българче”, бр1-ви, 2008г.

Струва ли си да се погрижиш  за природата?Знаеш, че хартията е основна суровина при производството на списанията и книгите. И на учебниците също. Затова и много често се срещат призиви за разделяне на хартиените от останалите отпадъци.А обръщаш ли им ВнИмАнИе?! Ако можеш да получиш любимо списание, без да плащаш за него, ще се заслушаш ли в тях? Питаме децата на възраст от 6 до 16 години:.... Трудно ли е да се донесе отпадъчната хартия в училище? Ако не можеш да прецениш коя хартия е отпадъчна, ето няколко примера:         

  • от старите хартиени облекла на тетрадките, ненужни след края на учебната година
  •   от старите вестници
  •   от непотребната част  упражнителни тетрадки, изписани през минали години.

Срещу сумата, получена от предадената за рециклиране хартия, може да се закупи цял един абонамент за списание „Аз съм българче”! А изданието да се получава от целия клас, с безплатна доставка до всяко училище, прегърнало „Зелената идея”.Ето какво предлагаме. Всички съученици от класа ще събират отпадъците заедно в училищния двор, в един определен ден през ваканцията  В края на  деня училищното ръководство ще повика някоя от фирмите за рециклиране на отпадъци, за да изкупи хартията.

smileysmileysmileysmileyВажно!!! Трябва да убедите всички момичета  и момчета да участват, за да се съберат над 500 кг. хартия. Само така фирмите ще се съгласят да я извозят. Това е най-отговорната част от „Зелената идея”. Иначе усилието ще е напразно. Проучете колко се заплаща за 1кг предадена хартия! Ако всеки от учениците в класа донесе стара хартия за 2.00лв., с получените средства ще може да се купи колективен едногодишен абонамент за списание „Аз съм българче”. И всички ще четат списанието безплатно. В класа, в екип, ще сте собственици на 12 нови последователни броя от изданието. Заедно ще ги четете цяла година. Най-любознателните от Вас ще се състезават с наученото в турнира по четене и ще спечелят награди.Тези, които са чели списание „Аз съм българче”, знаят, че си заслужава да го получаваш. Защото в него пише за екскурзии, за непознати кътчета, за компютри, за легенди и митове, за царе и господари, за музикалните инструменти, за цветове и растения. Има много въпроси за лексикона, късмети, забавни занимания за художниците и тези, които имат сръчни ръце. С разликите, думите от речника и играта с тях, а също и с картите за „Запомни”, забавленията са безкрайни. За колекционерите във всеки брой има безплатен плакат. Списанието разказва за музикалните, спортните и литературните таланти сред децата. Но тези, които го познават, вече са ви разказали това. А останалите ще могат да се запознаят с него скоро - щом се включат в „Зелената  идея” на списание „Аз съм българче”.

Ние, от редакцията,  ще изпратим в училище списанията за всички класове, които се абонират.

Не губете време, събирайте хартия. Дайте зелена светлина на „Зелената идея”!

Ако сте достатъчно активни, възрастните също ще ви помогнат, за да се включите в  нашата инициатива.

Още за „Зелената идея”, четете в новия 33-ти брой на списанието и на сайта:

www.bulgarche.eu