greentea


На следобеден чай с приятелиcamellia-sinensis1

 

Вече знаеш как да приготвиш чай, а сега идва ред на историята за него. Ако знаеш повече за вълшебната напитка, ще ти е по-лесно да прецениш с какъв чай да почерпиш гостите и приятелите си.Какво представлява чаят?Ще срещнеш различни твърдения за него. На кои да повярваш? Да видим?!

Ето първото: Чаят се произвежда от чаено растение, което принадлежи към семейството на цветните камелиеви храсти. Това е самата истина. Ботаниците твърдят, че съществуват два различни вида чаени растения. Едното произхожда от Китай и вирее там, в условията на студен климат, на голяма височина и има дребни листенца. Наричат го с латинското наименование Camellia sinensis. А другото произхожда от Индия, разпространено е при субтропичен климат и има много едри листа. Името му на латински е Camellia assamica. Твърденията на учените в момента са обединени около едно мнение. И двете растения принадлежат към едно и също семейство и то е това на Camellia sinensis.

И второто: Чаят е чудно лекарство, което помага на организма, предпазва го от болести, подтиска развитието на вируси, гъбички и бактерии, помага на клетките да се възстановяват и забавя стареенето. Така е. Защото всичко това може да се открие сред вълшебните свойства на Зеления чай. Още повече, това е факт, който не може да изненада нито един японец или китаец. Защото тези нации употребяват чудния елексир от хилядолетия. И не само това, в книгата си за Зеления чай през 1211 година, монахът Еизай пише „ Чаят притежава чудотворна сила да продължава живота".

И третото: Всяка напитка състояща се от гореща вода и цветове или корени, обикновено наричаме чай, а истинският чай, всъщност, се приготвя само от листата и цветовете на храста Camellia sinensis. Той е вечно зелен и цъфти през пролетта. Има бели, ароматни цветове, които могат да образуват плод, с едно или три малки семенца. Най-голямото некултивирано чаено дърво в света е открито през 1939г. в китайската провинция Юнан. Високо е над 30 м, стеблото му има диаметър над 1 м и е на 1700 години. Всичко това е вярно, с една малка подробност - едва ли ще се съгласим, че липовият чай не е чай, а билкова отвара. Защо ли? Защото в първите официални източници за култивирането на чая, от 350 г. пр.н.е., отварата от листата и цветовете на чаеното растение е определена като „ напитка, направена от листа чрез варене". От автора й Куо По научаваме, че още тогава на нея се гледа като на лекарство. Както, между впрочем, в момента се гледа и на чая от мента, мащерка и лайка. А това си е чиста отвара, каквато са правили предците ни. А иначе напитката, приготвяна от хилядолетия от чаеното растение, се среща в три основни разновидности: Зелен, Черен и Улонг(„Черен дракон"). Любими са на целия свят. Може би за тях ще научиш скоро, ще прочетеш сам или пък ще дочакаш следващата ни среща „На чай"...