esenna_kutia1

Уникат за детската стая. За целта простo трябва да си донесете от парка различни по цвят и форма есенни листа.

Изберете основата (например някаква опаковка), която ще превърнем в „кутия за съкровища“. esenna_kutia2Отстранете с ножичка излишни крила или части на опаковката, ако има такива.Ако е от по-мек картон, ще е добре предварително да я облепите отвътре с още един пласт хартия, или поне да залепите ленти по ръбовете и ъглите за по-голяма здравина. Разбъркайте равни части лепило С200 с вода в една чашка,(т.е. в съотношение 1:1) – така получавате така нар. „грунд“ или лепилна основа. Намажете кутията. Това ще помогне да се закрепят и залепят после листата. Когато изсъхне добре, сте готови за декорация.

След като сте обмислили как искате да подредите и съчетаете листата, може да започнете. По-лесно ще ви бъде да не работите с много дебели или прекалено изсъхнали листа. Намазвайте добре обратната страна на листото с неразредено лепило и внимавайте по ръбчетата или при поназъбените листенца, ако сте си избрали такива. Притискайте достатъчно дълго и леко разтривайте листото, докато се залепи, а ако се пропука, не е фатално – така също може да се получи интересен ефект. Ако са ви останали незалепени пространства между листата, може да ги оцветите с подходящ цвят. Или да дозалепите цветни хартиени парченца.esenna_kutia3 

Как да оформим капака и да измайсторим закопчалка?Отрежете едно „дискче“ от 1,5см от корковата тапа и го залепете на капака – на около 1,5 см навътре от ръба. От канапа изплетете плитка от 13 см, а ако не умеете – само усучете връв. Направете дупка на лицевата страна на кутията….

Целят текст четете в бр.2 на списание „Аз съм българче”.