obemna figura ot hartiaКогато се захласваш в разглеждането на произведения на изкуството, направени от хартия, душата ти пее, а въображението ти пътува към красотата. Докато ги разглеждаш по форумите и в сайтовете, сигурно срещаш странни думи. Например kviling – изработване на апликация от тесни хартиени ленти, paper folding – сгъване на фигури от хартия, оригами, paper cutting – изрязване на силуети от хартия, paper weaving – изработване на плетки от хартия,obemna figura ot hartia2 paper sculpturing - изработване на триизмерни скулптури и пластики от хартия, paper dolls making - изработване на кукли и фигури от хартия, paper moulding - изработване на отливки от хартия, paper collage - изработване на картини от късове хартия и pop-up - изработване на „изскачащи", разгъващи се при отваряне картички, книги и композиции –киригами). Представям ти едно от тези „хартиени изкуства"
Квилинг

obemna figura ot hartia2Думата идва от английското quilling (quill – паче перо). Всичко в квилинга се създава от хартия. Различна по цвят, нарязaна на тесни ивици. С помощта на шило лентите се навиват на спирала. Или се сгъват и поставят в различни форми. След това елементите се слепват заедно. Чрез това се постига предварително измислена визия на цвете, животно, бижу, декорация за картички, рамка и др. Среща се и с името „хартиен филигран" , заради сходството му с ювелирната техника при изработване на фини изделия от тънки медни, златни или сребърни нишки, наподобяващи дантели.
Трудно да се каже откъде, как и кога се появява това изкуство. Днес се смята, че създаването на декорации от хартиени спирали, навити с помощта на паче перо, възниква през XIV-и век в Европа. По това време монахините в средновековните манастири започват да създават различни украшения, използвайки паче перо, на което усукват хартия. Ренесансовите майстори, французи и италианци, също се захласват по метода. С помощта му те украсяват кориците на църковните книги, рамки за икони или брошки. За кратко време това занимание се разпространява дотолкова, че в края на XV-и век вече се счита за изкуство. През XVIII-и и XIX-и век то е модерно елитарно занимание и го практикуват основно аристократите и благородните дами. Неясен остава фактът - защо през следващия ХХ-и век квилингът потъва в голяма забрава. И така почти до края на века. Тогава погледите на творците отново се насочват към него и това възражда филигранното изкуството от хартия. Нещо повече, превръща го в основно хоби на много хора из Европа. Особена популярност квилингът добива в Германия и Англия. Известно е, че самата английска кралица Елизабет също е много запалена по това изкуство. А това е така защото възможностите за интерпретации тук са толкова големи, че освобождават изцяло въображението на човека. Единствено от самия творец зависи какво ще създаде. Майсторите изработват както отделни предмети – картички, картини, бижута, така и допълнения към вече съществуващи детайли, като украса. Произведенията им могат да бъдат декорации към подаръци, кутии, рамки за снимки, албуми и др.
Как се изработва квилингът? От хартия, разбира се. Трябва да знаеш също, че за практикуването му не е нужно някакво специално скъпо оборудване. Най-важна е плътността на хартията, с която се работи, а тя трябва да бъде най-малко 60 гр/м2. От това зависи дали ще успееш да я свиеш без особен проблем. Друго условие е цветността да бъде двустранна, тоест и двете страни на хартията да имат една и съща багра. Когато си избереш точната хартия, трябва да я разрежеш на ленти с ширина от 1 до 9 милиметра. И дължина 30 см. Това прави картоните с формат А4 твърде удобни за работа. Готови ленти вече се предлагат в доста магазини у нас. Освен хартия ще ти трябват още шило(работа върши и игла за плетене или дървена клечка за зъби), на чието тяло се навиват хартиените спирали, лепило, с което да слепваш различните части и пинсета, за да захващаш създадената украса при нанасяне на лепило и слепване към различни части, картони или други елементи и предмети. Може би ще ти бъде удобно да използваш и четчица, с която да нанасеш лепилото.
Преди да започнеш, трябва да измислиш какво точно ще правиш. Да си го представиш. Когато вече имаш идеята в главата си, ще ти трябват още: картон, молив, линийка и пергел, с които да го начертаеш.И започва поетапното създаване на различните елементи от композицията. Хартиените спирали се навиват внимателно с помощта на шилото, след което краят на лентата се залепва с лепило, а на навитата хартиена лентичка се придава съответната очаквана форма. Начинаещите в квилинга употребяват и линийка с отвори, с помощта, на които изработват еднакви фигури. Освен създаването на нещо красиво, е важно и да изпиташ удоволствие от заниманието. За много хора по света квилингът е разтоварване, развлечение, хоби, успокоение, а други са го превърнали в своя професия. С хобито всичко е възможно!
Важно е само да се спазва основното правило, а то е – да се забавляваш, докато го правиш!