1Има сивозелено, разклонено стъбло, покрито с власинки, които му придават белезника в цвят. С продълговати листа е. И пленявящи, тъмносини, цветове. Събрани в единични цветни кошнички, вътрешните – тръбести, външните – фуниевидни. 2На височина е между 30 и 90 см. Цъфти през летните месеци, от май до юни. Ще я видиш е житните ниви сред посевите като плевел. Цветовете й се усмихват и по синури и изоставени места. Вирее навсякъде у нас. Познават я й децата от страните в цяла Югоизточна Европа. Представям те цветенцето на откровението.
СИНЯТА МЕТЛИЧИНА
3В света на ботаниците е позната с името Flores Cyani и Centaurea cyanus. А в литературата за цветята и справочниците на билкарите ще я црещнеш и като Цианодишаща метличина, Цианометличина, Цианоплевел, Цианодишащ плевел. Често я наричат „синчец". Погрешно ли е това, не зная! И ти сигурно се чудиш, като мен, приятелю, защото знаеш че има цвете с това име. Но все пак, имай предвид, че ако срешнеш думата синчец някъде до симката на метличина, се има предвид самата тя. Представям ти едногодишен вид от рода Метличина.

4Сините цветове се употребяват от билкарите с лечебна цел. Сушат се на сянка. Отварата от тях се препоръчва при липса на апетит, лошо храносмилане, магарешка кашлица, ангина, възпаление на бъбреците, чернодробни и жлъчни заболявания, възпаление на очите и други болести.
5Спред нашите консултанти от „Езикът на цветята", дамите Ерика и Даня Лазарови, синята фея заема особено място сред непретенциозните летни цветя. „Обявена за плевел, тя уж е гонена от селските стопани, но краси сноповете и заема важно място на празника на плодородието. С нея кичат венци, а славяните ритуално връзват с нея първия сноп. Казват, че нейна застъпница е Церера, която чула метличините да се оплакват от законите на земеделците „веднъж завинаги да спасят ръжта и другите житни растения от синия завоевател"".
Сините цветя в природата се срещат рядко. Ако се разровиш в правилата за аранжирането им пък, ще откриеш, че в композицията те се поставят на заден план, с цел да й придадат обем и по-дълбока перспектива. Комбинирана с други цветя, в букета, метличината е един прекрасен акцент, който придава свеж и оригинален вид на всяка цветна аранжировка. В непретенциозното синьо цветенце виждаме една грация и финес, която напомня движенията на балерина. А в цвета му сякъш се оглежда спокойствието и хармонията на небето, пръските и капчиците на спокойното море. Ще ти споделя една тайна. Ако поднесеш букетче метличини, на приятелка или приятел, това ще се изтълкува като откровен израз на душата ти. И тя, както другите сини цветя: ирисът, синчецът и перуниката говори за вярност, искреност, доброта и доверие към човека, комуто я поднесем. А харесваш ли изкуството „Икебана" или просто обичаш да подреждаш цветя, опитай да включиш синята метличина в пъстър цветен букет. Вероятно ще се наложи да почакаш до следващото лято, но пък търпението си залужава. Тогава ще можеш да експериментираш с метличини цели три месеца и да радваш душите на близките и приятелите си. А те, ще знаят едно, че ги обичаш...