chocolate (4)Обичаш ли шоколад?

Да?! А знаеш ли, че Мечо Пух казва:"Колкото повече, толкова повече"? Това с всичка сила важи за любимия на всички шоколад. Колкото повече стои в устата, толкова по-вкусен става. Защо ли? Ами защото е много специален. Той е единствената храна, която се топи в устата. Как така единствената? И какво го прави толкова специален? Като началоще ти споделя, че шоколадът е плод. Плод като ябълката, крушата, тиквата...chocolate (1) И в качеството си на плод, расте на дърво.В джунглата. В какаови шушулки. Мъничките какаови зрънца са уютно сгушени вътре в мека и удобна сърцевина. Когато узреят, какаовите работници ги откъсват с ръце. Защото още не е измислена машина-робот, която да ги бере от дървото. После ги поставят на земята и ги разрязват с мачете.Мачетето е дълъг извит нож, с който се проправя път през джунглата.

chocolate (1)След като поставят шушулките на земята, работниците внимателно ги завиват с бананови листа. Така меката сърцевина бавно се просмуква в какаовите зърна и оставя шоколадовите си аромати в нея. Защото самите какаови зрънца са горчиви. Много горчиви. И ако не беше сърцевината, никой нямаше да обича шоколад. chocolate (2)Обаче я има и ти всеки ден може да се наслаждаваш на парченце шоколад. Когато изсъхнат, какаовите зърна са поели всички неповторими аромати и са готови за обработка. Първо се разстилат върху специални платна, зададоизсъхнат. А после върху тях се танцува. Ритулалът е наречен „Какаов танц”. Този танц помага на зърната да се отърсят от ненужните си парченца и им осигурява достатъчно въздух, за да се проветрят. После какаовите зърна се изпичат и смилат. Получава се какаова маса. И от нея, по специален начин, шоколатиерите правят различните видове шоколад. Когато хванеш парче шоколад, най-добре еда го отчупиш с ръка, не да го захапеш. После да го поставиш в устата и да оставиш да се разтопи в нея. По този начин няма да пропуснеш нито един от шоколадовите аромати.

chocolate (5)А знаеш ли как се е появил шоколадът? Преди около 3000 г. в голямата Амазонска джунгла, древно племе, наречено Олмеки, забелязало как маймуните късат шушулки от не много високи дървета, разтварят ги и с удоволствие изяждат вътрешността им. Решили да опитат и открили, че било много вкусно. Шушулките били плодовете на какаовото дърво. А древните Олмеки били много умни. Толкова умни, че открили начин как да консумират тези плодове, когато им се прияде, а не само когато плодът е узрял. Започнали да си приготвят гореща напитка от смлени какаови зърна. Тя им давала сили, затова, когато почувствали умора, си я приготвяли. После в техния свят се появило друго племе – Маите, а след тях Ацтеките. Древните Ацтеки вярвали, че техният бог „Куацекоатъл” им донесъл вълшебната напитка и вероятно затова я нарекли „чоколатъл” . А напитката била на такава почит, че какаовите зърна се превърнали в парична единица. Един от техните императори – Монтесума II - заръчал на всичките си поданици да му носят какаови зърна. chocolate (3)И на всички празненства гостите му пиели горещ шоколад. Е, не такъв, какъвто го познаваме ние – техният бил със стрити ванилови шушулки царевица и чили. Както знаеш, чилито представлява подправка от стрити люти чушки. А лютото убива микробите. И за да са сигурни, че няма да се разболеят ацтеките, го добавяли към храната си. А горещото какао им давало още повече сили. После, когато испанските завоеватели пристигнали в Южна Америка на техните красиви кораби, наречени галеони, ацтеките с удоволствие ги почерпили от него. Испанците толкова го харесали, че го донесли в Европа. А европейците обичат да експериментират. Заменили лютия вкус на чилито със захар и се появило първото какао, което приличало на днешният шоколад. От Испания шоколадът започнал да пътешества из Европа. Стигнал до Франция, Италия, Белгия, Швейцария…. Сладкарите опитвали нови и нови начини за приготвянето му, добавяли му мляко и различни аромати и на бял свят се появили различните видове и вкусове шоколад, които ти така много обичаш. И всичко това е благодарение на любознателността и склонността на човек да експериментира. Затова следващият път, когато вземеш блокче шоколад в ръцете си, спомни си тази история и не забравяй да му позволиш да се разтопи в устата ти.

Искаш ли да се потопиш в шоколадовия свят? Знаеш ли, че всеки месец  в RS chocolatier  се провеждат   практически семинари  за желаещите  да се посветят е тайните на приготвянето на истински шоколад.?! Участниците се запознават  отблизо с историята на шоколада, с техниките за приготвянето му и сами изработват шоколадови фигури. Ще кажа само, че магьосникът там е Ради Стамболов. Това ти е достатъчно, за да откриеш в интернет всичко останало за това вълшебно място. Ето ти и един жокер от мен: rschocolatier.com

Красимира Дечева – със специалното участие на Митко Въндев на 11 г.