bor2Sofia - King Kotys I's Borovo TreasureСъкровище е датирано към края на V в. и началото на IV в. пр.Хр., от времето на Одриския цар Котис.
Открито е през 1974 г. в местността „Сиври тепе", край село в Северна България. Докато орат, тракторите изваждат на повърхността древните предмети. Археолозите провеждат разкопки около мястото, но не откриват селищни останки или гробищни могили. Съдовете са повредени при изкопаването. Благодарение на изкусните ръце на майсторите реставратори, днес ги виждаме възстановени в изящните им форми. Съкровището е сребърно. Датирано е към края наV в., и началото на IV в. пр. Хр.. Съставено от пет съда: сребърно блюдо с позлата, сребърна каничка с изображение на Дионис и три ритона. Находките са принадлежали на цар Котис І (383-359 г. пр.Хр.) и произхождат от град Беос. Украсени са с фигури на животни, митологични сцени и надписи на гръцки език „На Котис от Беос". Предполага се, че целият сервиз е подарен на царя от тракийски владетели в град Беос, където вероятно e имало светилище.

Скъпи читатели, поздравяваме Ви с празника на славянската писменост, с деня на българската просвета и култура – 24 май!

1„Върви, народе възродени!" – Историята на една песен ...

С този мощен призив тръгват преди 113 години учениците от Петокласното мъжко училище в Ловеч. Няколко дни преди това, в час, за 15 минути, композиторът Панайот Пипков създава музика към чудесното стихотворение на Стоян Михайловски, посветено на братята Кирил и Методий.
Самият Панайот Пипков разказва за мига на вдъхновението. Възложено му е да напише нова песен за учениците, но няма подходящ текст и затова непрекъснато отлага.

DSC00659Историческият музей в град Гоце Делчев съществува от 1979г. Той се помещава в красива триетажна сграда, смятана за уникална и градена през 1877г. от български зидари от с.Скребатно. Нейният първи стопанин е някогашният богат търговец на тютюни Прокоп Прокопов, издигнал за семейството си палат, в стил, наречен „български барок". До 1912г. живее той там, след което я дарява на общината, която пък я ползва за Околийско управление на полицията. Къщата е триетажна, парадният й вход е от мрамор, а пред него е запазена чешма, градена 1882г. DSC00710Отзад съществува и голям двор, в който е така нар."лапидаруим" – с експонирани находки от античния град Никополис ад Нестум – питоси, капители, стели и т.н.
Иторическият музей представя богатото културно-историческо наследство на региона, събрано след археологически проучвания в четирите общини – Гърмен, Сатовча, Хаджидимово и Гоце Делчев.

Palacio de Comunicaciones - 46Може ли с четката на художника да бъде изобразена вечната надежда на човека за красота, светлина и мир? Да! Това направи по прекрасен начин знаменитият испански художник Пабло Пикасо през 1949 г., чийто гълъб стана символ на Световното движение за мир.Къде и как започва пътят му към върховете на световното изобразително изкуство? Отговорът на този въпрос е в Музея на Пикасо, в Барселона, открит точно преди 50 години. Той е разположет в бившите дворци, в най-старата готическа част на града, на уличката „Ла Рибера". Музеят е създаден от предания приятел на художника Себартес, който от 1935 г. е бил и негов личен секретар. След смъртта му Пикасо подарил на музея над 2000 свои произведения от ранното си творчество - картини, гравюри и керамика. А днес там се съхраняват над 4200 негови творби.

Vracamogilanskata mogilaМогиланската могила е полуразрушен насип във Враца, който дълги години е стърчал в двора на една къща почти в центъра на старата част на града. За незапознатите той бил просто насип или хълм, но археолозите знаели, че там има надгробна могила и през 1965-66 година са проведени археологически проучвания. Били открити 3 гробници. Едната била ограбена още в древността, а другите две сравнително запазени. Най-интересни са находките в гроб №2. В него са намерени колесница с 2 коня впрегнати в нея, ритуално убити по време на погребението.

„Нарисувай ми слънце“ -2013г

На 1-ви юни, стартира шестият Националния конкурс  за детска рисунка на списание „Аз съм българче“  

През тази година каним българчетата от чужбина да се включат в надпреварата!

Условията й са традиционните:

В първия ден на месец юни започва регистрацията. Всеки нов участник, който желае  да изпрати свои творби, се регистрира по електронната поща. Необходими са: три имена, телефон за връзка и пълен пощенски адрес.

Регистрацията е задължителна, само за момчета и момичета, които участват за пръв път. Данните на участниците от минали издания на конкурса се обновяват автоматично щом рисунките им пристигнат в редакцията.

az sam bulg На 15-и август е Голяма Богородица. Църквата нарича този ден Успение на Пресвета

Sydney 1

Богородица. И на него припомня в службите всички важни моменти от живота на светицата. Коя е тя, сещате ли се какво е направила за всички нас?! Успение означава заспиване, т.е. умиране. Смята се, според редица доказателства, че къщата й, в която е починала, се намира в близост до Ефес, град, който е в днешна Турция. uspenie_ Bogorodichno_IkonaИ че сам синът й, Господ Исус Христос, слязъл при нея, за да отнесе душата й на небето...Празнуват Мария, Мара, Маша, Мика, Мариела, Мариета, Маричка, Марица, Мери, Мими и т.н.Денят е храмов празник на Соколския, Бачковския , Троянския и Черепишкия манастир.

Разказваме ти за тях в няколко броя на списание az sam bulg

easten_eggs_bulgarche


Седмицата след Цветница се нарича Страстна. И всеки от дните е свързан с незабравими събития от последните дни в живота на Исус Христос, предхождащи най-големия християнски празник – Възкресение Христово. Дните са наричани велики – понеделник, вторник и т.н. В два от тези незабравими библейски дни се боядисват яйца, припомнете си кога, как и помогнете на мама или баба в приготвянето им.

List_Vodni_KapkiПо вода да ти върви! Тя има памет!В природата има 10% болестотворни микроби и 10% полезни, останалите 80% могат да променят свойствата си – от полезни до вредни. Учените предполагат, че такава пропорция съществува и в човешкото общество. Става дума за добрите и лошите хора. И за това – как да направим света по-добър?!

az sam bulg Днес е международния ден на жената! Отбелязваме го с новини за българските майки, учителки и общественички по света!balgarka na godinata2011

В навечерието на международния ден на жената, 8 март, в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий" се състоя тържествена церемония по повод удостояване с отличието „Българка на годината 2011" на името на Света Злата Мъгленска. Призът е на Държавната агенция за българите в чужбина и се връчва за трета поредна година.

pilepetel„На 2-и февруари е Сретение Господне. Посветен е на Св.Богородица, която посещава църква 40 дни след раждането на сина си Исус Христос. Затова и празникът се свързва със съществувалата стара традиция – първородният син да се обрече на Бога. „Жертвата" трябвало да се принесе от родителите четиридесет дена след раждането на мъжка рожба. В столицата на Византийската империя – Константинопол, денят вероятно започнал да се чества през VI век при императорите Юстин и Юстиниан, а след това и в Рим през VII в. Тази традиция се спазва и до ден-днешен от много семейства. В деня, в който бебето навършва четири десет дни, родителите му го водят на църква."

Румен Стоичков Сп. „Аз съм българче" бр.38

paint_grapespile

КАКВО ПРАЗНУВАМЕ ДНЕС? На 1-и февруари отбелязваме Трифон Зарезан. Според фолклорния календар/Н.Ников/ на предците ни това е първият пролетен празник и е Ден на лозари, градинари и кръчмари. Разкопават се на този ден лозите, поливат се корените им с червено вино, на четири места – колкото са посоките на света, захранва се с хляб, поръсва се с пепел и се отрязват 3 пръчки от лозята. Благославят ги, хапват и се веселят до късни нощи...

Jordanow den

az sam bulgНа 6 януари Православната църква отбелязва Богоявление или още Йордановден.На този ден е кръстен Иисус Христос – във водите на река Йордан, от Йоан Кръстител. Според библейския разказ, в момента на Кръщението, небето се отворило и Светият дух слязъл върху Христос въввид на гълъб. Оттук и названието на празника. Богоявление. На този ден

pileНа 20 декември Църквата ни отбелязва деня на Свещеномъченик Игнатий Богоносец, а празникът е наречен още Игнажден.ignajden

В народната традиция празникът се свързва с гадателска практика. Обичаят се нарича „полазване“ и предците ни са внимавали кой човек ще влезе пръв в къщата им на този ден. От този първи гост в дома се е гадаело каква ще бъде следващата им година. Влезлият пръв – полазникът, внасял в къщата съчки и тресчици, събрани от дръвника в двора, като ги слагал около огнището. Той поръсвал къщата със семена, изричайки благословии към дома и стопаните. Целта на тези обичаи е късметът, здравето и плодородието да споходят дома, където е влязъл полазникът. На Игнажден започва коледуването. За този ден бабите ни са приготвяли кравайчета, наречени игнажденски краваи. Жените не са захващали никаква работа. Имен ден празнуват Игнат и Игнатий.

 


az sam bulg

В последния ден от месец ноември – на 30, отбелязваме деня на Свети Андрей Първозвани, наричан още Андреевден. Св. Андрей е един от Дванадесетте Апостоли, проповядвали християнската вяра.Според народната традиция, на Андреевден бабите ни са варили царевица, жито, ориз, овес, леща, защото са вярвали, че денят започва да расте с по едно зрънце на ден.

Елена Костова 


az sam bulg

Днес е 21 ноември,  а църковният календар отбелязва един голям християнски празник – Въведение Богородично. Според Светото писание, когато Божията Майка-Мария навършила три годинки, нейните родители я завели в Йерусалимския храм и я посветили на Бога, както били обещали още преди самото й раждане. Празникът е наречен още и Ден на християнското семейство. Според православния календар, това е един от големите празници, предшестващи Рождество Христово (Коледа).

В деня на християнското семейство всички ние с радост се прибираме вкъщи и празнуваме заедно. Припомняме си весели случки и се забавляваме с най-близките си, докато създаваме незабравими спомени.

Весел празник приятели!


 

 

pileНа 8-и ноември е Архангеловден. Трябва да почерпят носещите имената Ангел, Ангелина, Рангел, Гавраил, Михаил, Огнян, Пламен, Рая, Райна, Рафаил...Това е денят, посветен на всички ангели и на предводителя им Архангел Михаил. Смята се, че всеки един човек си има ангел, който го пази от злини и грехове, и го насърчава да върши само добри неща. Самият Михаил пък е този, който е първият съдник, и който отнася душите на мъртвите в другия свят

az sam bulg

На 1-и ноември честваме Деня на народните будители. Скъпи читатели, знаете, че на този ден празнуват училищата,  а учителите ви имат най-голямо основание да се нарекат будители. Защото ви образоват, пробуждат у вас неподозираните ви възможности, талант, въображение, умения да четете, да пишете, да творите. Занесете им по едно цвете на този ден и ще съзрете благодарността им, че сте ги оценили...

Честит празник скъпи приятели!


 

 

На 26-и октомври почитаме Св.Димитър, смятан за покровител на зимата и студа, по-голям брат на Св.Георги. В представите на предците ни той винаги язди червен кон, а брадата му е дълга, бяла и от нея се изсипва сняг!

rozaЕдин от най-обичаните български празници е на 17-и септември - Вяра, Надежда и Любов, и майка им София. Ето какво е написала за тях Лилия Старева в книгата си „Български светци и празници”.”Отдавна, в края на I-и началото на II-и век, в Рим живеела благочестива християнка на име София. Името й означавало мъдрост, с мъдрост, милосърдие и доброта бил изпълнен и животът й...Имала 3 дъщери, които нарекла с имената на трите най-големи християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов.

slanche_Ph


Юли е известен още като „Илийски месец” или просто „Горещляци”. Тези имена идват от най-големите празници в календара и са свързани с естественото представяне на топлото време.В средата на месеца се падат Горещляците. Това са дните от 15 до 17 юли, наричани и Блъсъци.

 

 


znanie

Еньовден

„.....През месец юни отбелязваме и един друг популярен празник. Според народната традиция на 24 юни се чества Еньовден, а в православния календар тази дата се свързва с рождението на Св. Йоан Кръстител. Народното вярване разказва,


  Снимка 2б

Великденски хрумки

Да боядисва яйца знае почти всеки. Но искаш ли да направим това занимание още по- забавно? Ако решиш да развихриш фантазията си, можеш да направиш от великденските яйца шедьоври. А можеш да издухаш (да ги изпразниш от съдържанието им, докато са сурови), няколко от тях. И така, напред към новата аранжировка в навечерието на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово.

lazarov_DEN

„Ой, Лазаре, Лазаре,

що побърза та дойде,
ризата ми на кросно,
сукманя ми на руно.....”

из българска народна песен 

Благовещение. Лазаровден. Цветница-Връбница. Страстната седмица. Възкресение Христово. Светлата седмица.Томина неделя....

Лазаровден е с подвижна дата. Пада се винаги в последната събота, преди Страстната седмица. Според  християнското предание