DSC00659Историческият музей в град Гоце Делчев съществува от 1979г. Той се помещава в красива триетажна сграда, смятана за уникална и градена през 1877г. от български зидари от с.Скребатно. Нейният първи стопанин е някогашният богат търговец на тютюни Прокоп Прокопов, издигнал за семейството си палат, в стил, наречен „български барок". До 1912г. живее той там, след което я дарява на общината, която пък я ползва за Околийско управление на полицията. Къщата е триетажна, парадният й вход е от мрамор, а пред него е запазена чешма, градена 1882г. DSC00710Отзад съществува и голям двор, в който е така нар."лапидаруим" – с експонирани находки от античния град Никополис ад Нестум – питоси, капители, стели и т.н.
Иторическият музей представя богатото културно-историческо наследство на региона, събрано след археологически проучвания в четирите общини – Гърмен, Сатовча, Хаджидимово и Гоце Делчев.

DSC00671 На първия и втория етаж на музея греят с красотата си таваните, които са дърворезбовани, съдържащи кръстове, обредни елементи, уникални хрумвания. На третия пък е вграден семеен параклис, който има сферична форма. Там са били и помещенията за гости. Едната стая е „дамска", с красиви колони. А спомените на по-възрастните жители на Гоце Делчев са, че тук се е събирал старият градски елит на града, място, на което са танцували валсове и танга...
DSC00674Сред забележителните и безценни експонати на музея са онези, причислявани към тракийската култура, а после и от римската – от бронз и глина – керамика, монетни находки, колесница от 2-и век, оръжия. Знае се, че тук, в долината на р.Места и околните планини, е имало много желязна руда и местните траки – беси и сатри, са изработвали своите шлемове, мечове, колесници...Сред експонатите личат и предмети от оброчна и култова пластика, свързана с различни божества, парчета от мозайки, статуи на Нике, Хермес, Аполон, Артемида, Атина, олтарна маса във формата на кръг и т.н. DSC00682Уникална е и етнографската колекция, в която са представени 26 пълни костюма от стария град, от околните села, от придошлите тук бежанци след Ньойския договор през 1919 година. Интересни са становете, тъканите, възглавниците, козяците, килимите, престилките и т.н. и т.н.