bor2Sofia - King Kotys I's Borovo TreasureСъкровище е датирано към края на V в. и началото на IV в. пр.Хр., от времето на Одриския цар Котис.
Открито е през 1974 г. в местността „Сиври тепе", край село в Северна България. Докато орат, тракторите изваждат на повърхността древните предмети. Археолозите провеждат разкопки около мястото, но не откриват селищни останки или гробищни могили. Съдовете са повредени при изкопаването. Благодарение на изкусните ръце на майсторите реставратори, днес ги виждаме възстановени в изящните им форми. Съкровището е сребърно. Датирано е към края наV в., и началото на IV в. пр. Хр.. Съставено от пет съда: сребърно блюдо с позлата, сребърна каничка с изображение на Дионис и три ритона. Находките са принадлежали на цар Котис І (383-359 г. пр.Хр.) и произхождат от град Беос. Украсени са с фигури на животни, митологични сцени и надписи на гръцки език „На Котис от Беос". Предполага се, че целият сервиз е подарен на царя от тракийски владетели в град Беос, където вероятно e имало светилище.

bor3borovo03Съхраняват се в Националния исторически музей, но тяхно копие може да бъде видяно и в Регионалния исторически музей в голям град в Североизточна България. Ето как изглеждат съдовете. Трите ритона са оформени в основата си като предната част от телата на кон, бик и сфинкс. Изработени са с изключителна прецизност в детайлите. Каничката е с форма на амфора, а по дрехите и в косите на героите, гравирани върху нея, има лека позлата. Сцените, които я украсяват, са изработени майсторски и представят божества на угощение заедно с танцуващи фигури. Единият е бог Дионис, а другият Херакъл. Той е изобразен как държи в ръката си ритон, подобен на намерените в съкровището. Сребърната купа има големи размери. Позлатена е по горния ръб и в основата на масивните дръжки. Те са във формата на глави на сатири – митични същества от свитата на Дионис. Купата е поставена върху обособено конусовидно столче, а позлатен детайл от дъното й изобразява сцена, в която грифон напада кошута.
Знаеш ли кое е това съкровище?