az sam bulg На 15-и август е Голяма Богородица. Църквата нарича този ден Успение на Пресвета

Sydney 1

Богородица. И на него припомня в службите всички важни моменти от живота на светицата. Коя е тя, сещате ли се какво е направила за всички нас?! Успение означава заспиване, т.е. умиране. Смята се, според редица доказателства, че къщата й, в която е починала, се намира в близост до Ефес, град, който е в днешна Турция. uspenie_ Bogorodichno_IkonaИ че сам синът й, Господ Исус Христос, слязъл при нея, за да отнесе душата й на небето...Празнуват Мария, Мара, Маша, Мика, Мариела, Мариета, Маричка, Марица, Мери, Мими и т.н.Денят е храмов празник на Соколския, Бачковския , Троянския и Черепишкия манастир.

Разказваме ти за тях в няколко броя на списание az sam bulg

Sokolski_Manastir_Cheshma_Kolio_Ficheto_Rumen_Stoichkov„....Някога един монах пренасял чудодейна икона. Наричали я "Св.Богородица Троеручица". Решил да пренощува в непозната местност в Балкана, но на сутринта конят му, на който била натоварена иконата, счупил крака си и се наложило още една нощ да остане. На следващата сутрин и вторият кон счупил крака си! Помислил монахът и решил, че това е знак от Бога. И че иконата трябва да остане на това място, в тази местност, върху която трябва да бъде построена света обител. Така и станало. Това е легендата за възникването на Троянския манастир "Св.Успение Богородично", а намерените доказателства сочат..."

Румен Стоичков

цялата статия чети в бр.11

Bachkovski_manastir_Rumen_Stoichkov„ Сокола. Така се казва една местност, намираща се на 12 км от Габрово. Двама монаси, Йосиф и Агапий, попаднали там през 1832г., харесали мястото и решили да строят манастир. Тогавашните закони обаче не позволявали. Можело, но ако се докажело, че мястото е свято и е съществувала някога такава обител. Помислили те и решили. Показали на турските власти една стара каменна икона, като обяснили, че я намерили точно там. След което получили разрешението. И построили най-напред параклис, дървен, малък, за общуване с Бога. А постепенно, с помощта и на местното население, бил изграден красив манастир/1834г./...

Днес на това място се издига Соколският манастир „Св.Успение Богородично. На поляната, отвън...."

Румен Стоичков

цялата статия чети в бр.12

Trojanski_manastir_Rumen_Stoichkov„Бачковският манастир „Св.Успение Богородично" е смятан за един от най-старите и действащи манастири в България. Според преданието, той е основан през 1183г. от грузинските братя Григорий и Абасий Бакуриани, които по онова време са били военачалници във византийската армия...."

Румен Стоичков

цялата статия чети в бр.13-14

 

  • „ Духовната семинария на българската православна църква

Има доста манастири по нашите земи, които носят името „Св.Успение Богородично". Но само един от тях е известен с по-популярното – Черепишки. Намира се в Искърското дефиле. На място, където някога Вазов е написал „Една българка" и „Скитнишки песни"...

В една от величавите си битки срещу турците цар Иван Шишман избира за място на поредното сражение един от завоите на буйна река. Тежка била битката, много от войните му останали завинаги на това място. Загинали са за българската независимост....."

Румен Стоичков

цялата статия чети в бр.27