Пътят на ябълката или какво заслужават мечтите?

продължава от бр. 43

 

Възниква и първият проблем – Возняк работи за HP, а според договорът му там, всяко от изобретенията му трябва да бъде представяно първо на борда на директорите от компанията. Това е моментът на живота на Возняк. Той отива в офисите на HP с надеждата шефовете да не харесат проекта му. И те наистина не го одобряват. А това означава, че Уоз и Джобс могат да продават спокойно Apple I. Идва и вторият основен проблем. Приятелите не разполагат с никакви пари. Единственото с което имат е бусчето на Джобс. Стив веднага го продава и го заменя с колело, а Уоз продава калкулатора си Hewlett-Packard. Но ти, приятелю вече знаеш това. Чел си го на страниците на списанието.

А знаеш ли каква е сумата, която успяват да съберат. Това са 1250 $. И са достатъчни за да могат младежите да започнат произодство на дънни платки за Apple I. И тук в тандема се намесва трето лице. Стив Джобс кани стария си колега Роналд Уейн да се присъедини към тима на Apple. Компанията е създадена, а Уейн рисува първото и лого. Не след дълго идва и първата голяма поръчка за 50 броя Apple I, всеки от които струва по 666.66 $. Джобс и Уоз отново нямат пари за изработката им, но взимат нужните части с уговорката да ги заплатят до 30 дни. Следва денонощна работа в гаража на Джобс, а 10 дни по-късно компютрите са готови.

 

Сигурно се питаш кои са петте неща, които създават визитката на Стийв Джобс: На първо място – увлекателният му стил и поведение при презентацията кара всички в залата да смятат, че присъстват на нещо велико. На второ място – стилът му към официалното облекло. За Джобс то е черно поло и джинси, той остана в главите ни именно с този начин на обличане. Третото са цитатите на Джобс. Например „Не е работа на хората да знаят какво искат”. Голяма част от крилатите му фрази остават незабравими. Четвъртото, с което светът ще запомни създателя на iPhone, са неговите e-mail-и. Той често отговаря на потребителите, въпреки че рядко дава интервюта и избягва публичността. Но може би най-впечатляващото качество на Стив Джобс е неговата визия. Способността му да вижда напред във времето. И той казва „Искаме да сложим големия компютър в една книга, която да можете да носите спокойно със себе си”. Тези думи на Джобс са изречени през далечната 1983 г. Ето какво означава да умееш да мечтаеш и да работиш, за да реализираш мечтите си. А този човек доказа, че умее и двете еднакво добре. Днес, компанията основана на 1 април 1976 г, Apple Computer Inc, която през 2007 г. се преименува в Apple Inc, управлява стотици магазини по света. А мама и татко, ще ти кажат колко скъпа е марката Apple. Тя притежава необичайна репутация в света на потребителската електроника, дължаща се на нейната задълбочена философия за продуктов дизайн и на отличителните й рекламни кампании. По света на пълен работен ден за Apple работят над 60 400 служители. Повече от 2900 са временно заетите, които реализират годишни продажби за 108 300 000$. Ще се спра само на още един любопитен факт. А именно, че през изминалата 2011г, оригиналните документи от създаването на най-голямата технологична компания на планетата, Аpple са продадени на търг за скромната сума от 1 350 000$. Според данните окончателната цена платена за придобиването на ценните книжа достига точно 1 594 500 $.

А днес в Силициевата долина, в Калифорния, там където стартира развитието си „отхапаната ябълка” заплатите на програмистите достигат до 137 000 $ годишно. Как мислиш, дали това може да те накара да се заемеш сериозно с компютрите? Аз мисля, че ако го направиш и когато го направиш, то ще е защото имаш завладяваща мечта, на която повече от всичко на света искаш да вдъхнеш живот. А аз продължавам да се ровя. И следващия път ще ти разкажа как през 1977 г Джобс и Уоз създават Apple II. А до тогава имаш време да четеш, да четеш пак да четеш, защото мечтите го заслужават....