И ето, че сега ще  разкажа историята на ЯБЪЛКАТА. Тя няма нищо общо с дървото, чиито плодове падат на Земята, заради закона за земното притегляне. Макар че сигурно ще ти е забавно да прочетеш отново за изобретеното от човека - след удар от ябълка по главата. Ще говорим за онази, уникалната, отхапаната ябълка, която целият компютърен свят и до ден днешен боготвори, и то не заради вкуса й. Не и защото е от сорта Macintosh или пък е зелена. А понеже е символ на компютърната империя Apple. Помниш, че започнах да ти разказвам за това при една от предишните ни срещи, в бр.41, нали? И помниш, че в дъното на тази история стоят двамата Стийв?! Стивън Гари Возняк, наричан от приятелите си просто Уоз, и Стивън Пол Джобс.

Нека да се разровим, около символа на компанията! И по-точно как е измислен той. Останеш ли с мен на тази страница, ще научиш история любопитна и много завладяваща, също както духа на нейния създател, който вече една годна ни наставлява от небето. Досети се, нали?! Говоря за Стийв Джобс, основоположникът на мулти-националната американска корпорация Apple.Сигурно си задаваш въпроса – „С какво толкова впечатлява реализираната мечта на 21 годишния Стийв Джобс?” Хайде да научим! Сверяваме стрелките на часовника да сочат 1 април 1976г. И ето че се появяват фактите! Няколко години по-рано 17 годишният Стив иска да продължи обучението си в Рийд Колидж. Училщето обаче е прекалено скъпо за семейството му и младежът се отказва да продължи,, вместо да харчи парите на родителите си. Чудиш ли се как това решение му дава нови възможности? Ето как. Стийв започва да посещава само тези курсове, които са му наистина интересни. Няма стая в общежитие и спи на пода в стаите на приятели. За да се изхранва пък, събира стъклени бутилки и ги носи в магазина, от което изкарва по 5 цента срещу всяко шише. Когато може, Джобс посещава калиграфски* курсове, защото са му интересни. А Колежът Рийд е един от най-добрите в тази област и това най-много вдъхновява Стив. Тогава той дори не предполага, че само след 10 години ще използва знанията си. И ще създава красива компютърна типография**, която днес ползват всички компютри в света. Возняк също прекъсва обучението си в престижния Калифорнийски университет, но работи над хобито си с пълна сила. И посещава компютърния клуб „Homebrew, където заедно с неколцина ентусиасти обсъжда планове за електронни устройства. Там се среща отново с приятеля си Стив Джобс. Лудата глава успява да накара Возняк да започнат работа върху конструкцията на пълен компютър. Дейността по създаването му тече в стаята на Джобс. А на всеки две седмици момчетата показват пред колегите си в клуба какво са успели да направят. По това време се ражда и Компанията на „зелената ябълка”. Известен факт е, че при създаването й, никой не може да й измисли име. Тогава Джобс казва: Ако до 5 часа никой не ми предложи нещо смислено и добро, ще нарека компанията Ябълка”. За да разбереш импулсивното му, но гениално, решение, трябва да ти припомня една съществена подробност – ябълките са любимият плод на Джобс, и по-специално - сортът „Макинтош, който се продава в Северна Америка. И така се появява компанията с име на сорт зелени ябълки. А в началото на 1976 г първият компютър с име Apple I е готов да влезе в продажба. Как продътлжават пътя си двамата Сийв, прегърнали ябълката на Apple, ще научиш при следващата ни среща – догодина. А до тогава между игрите и забавленията сигурно ще ти остане малко време да научиш повече за калиграфията. Може би пък ще решиш да поработиш върху собствения си почерк. И да опиташ различните сортове ябълки, които има на пазара у нас. Помни, че за да си здрав, е достатъчно да хапваш по една ябълка на ден. А колко ли са нужни за да станеш гениален?!

 

 

*калиграфия произлиза от гръцките думи κάλλος – „красота" и γραφή – „писане" и е изкуството на
красивото писане.

** компютърна типография – дял от графичния дизайн,който се съсредоточава върху естетическата, уместната и издържаната употреба на различните шрифове. Тя взема под внимание излъчването и свойството на шрифта да въздейства визуално, както и обективните му характеристики — разположение и размер на камшичетата, пространство между отделните символи, отстоянията и пропорциите между главни и малки букви и т.н