photo-pravetz-8m-military-1photo-pravetz-8d-1Българската ФАМИЛИЯ
Здравей, приятелю! Сигурно си мислиш „Ех, защо не може през цялата година да е ваканция и да се забавляваш с мишка в ръка?!.". Не ти го препоръчвам. Повярвай ми, преди и аз мислех така, но после осъзнах, че времето, прекарано с приятели навън, в парка, сред природата или в залата, е много по-ценно, а освен това започнах да тренирам по-сериозно. Важно е за мен, за здравето ми, а и заради момичетата. Забелязах как се впечатляват, щом видят мускулите ми. Но за жалост с мишка мускули не се правят... Хайде да продължим!

pravec8d origСпомняш ли си нашето въображаемо пътешествие назад във времето? То става за 60 секунди. Стрелката на часовника прави точно една обиколка и сме там, където спряхме. Разказът ми за нашите версии на Apple – компютрите от фамилията „Правец", продължава.
Важно е да знаеш, че клавиатурата им отговаря на стандартната QWERTY, а подредбата на кирилиаца върху клавишите е нестандартна и е по така наречения фонетичен стандарт. Има лява и дясна стрелка. Системата поддържа четири кодови таблици за символите и автоматично повтаряне на символ при задържане на клавиш. Това означава, че клавиш RPT(който дотогава се натиска за повторение на символ) липсва. Нека да ти кажа и че един от членовете на семейството Правц-8М е направен за военни нужди. Появява се през 1985г и е в производство до 1987г. Военната версия на „Правец" е с изцяло различен дизайн и подход спрямо стандартните. Оформена е като терминал. В един корпус е интегриран компютъра, монитора и две 5.25" флопи-дискови устройства. За разлика от мониторите на другите „Правец", които са отделни и са произведени у нас, в завод „Аналитик" в Михайловград(сега Монтана), този не е български. Произведен е в Полша. В системата на „Правец 8М" се наблюдава по-висока степен на интеграция на елементите спрямо „Правец-82", както и нов, по-модерен дизайн. При работа със процесора 6502 ползва операционните системи ДОС или ПроДОС. Ако пък в компютъра има машина Z80, може да се ползва модерната за времето си операционна система CP/M(Control Program for Microcomputers – програма за контрол на микрокомпютри). Това е пазарно ориентирана операционна система, базирана на процесора Intel 8080/85 за масовия потребител, създадена от Gary Kildall в Digital Research, Inc . Първоначално е ограничена до една многозадачна работа на 8-битови процесори, с не повече от 64 килобайта памет. По-късните версии на CP/M имат промени, които допускат употреба от няколко потребителя. Постепенно системата мигрира към 16-битови процесори. Казват, че е възможно дизайнът на компютъра „Правец 8М" да е заимстван от Acclaim II.
Следващият от фамилията „Правец 8Д" е предназначен за домашна употреба. Появява се през 1985г. Има малък корпус и макар хардуерно(апаратно) да е съвместим с другите модели от серията „Правец", софтуерно(програмно)системите са несъвместими. Когато учените обявяват пускането на „Правец-8Д", във вечерните новини на БНТ, както и в медиите, е обяснено , че този тип домашен компютър в бъдеще ще може да управлява печки, хладилниции, стереоуредби и др. Интересът към модела е изключително голям и заради ниската му цена. В сравнение с другите, „Правец 8Д", има по-малък размер и мултимедийни възможности. По-лесно възпроизвежда звук и графика, необходими за игри, което го прави велика за тогавашните стандарти система. При запис на касетка може да работи в бърз(2400 бита/секунда) или бавен режим (300 бита/секунда). Причина за ниската му цена е и фактът, че конфигурацията не включва монитор. Няма да повярваш, но „Правец-8Д" е предназначен за свързване към телевизор. Включва програмируем звуков генератор, позволяващ 3 гласа и 8 октави. Ако си любопитен за останалите „Правец" ,очаквай новия брой и ще научиш още.
Знайко Многознайко