downloadЗдравей, приятелю! Май че ваканцията свърши?! Но ако се съди по това, че отново сме заедно и споделяме интересните факти от историята на компютрите, началото на новата учебна година няма да те спре, щом искаш да се забавляваш. Спокоен съм, зашото цяло лято си тичал навън с приятели и сега няма да се откажеш от това удоволствие. А аз тренирам все по-сериозно. Важното за мен е, че така си поддържам здравето. Забелязвам и как приятелките ми се впечатляват, щом видят моите мускули. Но откритието ми, че с мишка мускули не се правят, дойде в главата ми навреме. Надявам се подобна мисъл да те е осенила и теб вече, за да продължим спокойно! Иначе „Главният" ще ме удуши. Той все повтаря: „Ех, ти, Знайко-Многознайко, кога ще хвърлиш мишката и ще поритаме заедно? Само мътиш мозъците на приятелите ни с тези истории".
Спомняш ли пътешествието ни назад във времето? Pravec16Само за 60 секунди стрелката на часовника прави точно една обиколка и сме там, където спряхме. Разказът ми за нашите версии на Apple – компютрите от фамилията „Правец", продължава. Най-после ще те срещна с най-добрите от тях. Представям ти „Правец 8S" и „Правец 16".

Pravec16 1
Последната версия на 8 битовите компютри от серията е подобрена версия на „Правец 8C". Включва прекодиращ EPROM за клавиатурата. Това позволява да се записват собствени клавиатурни подредби. В конфигурацията има и RGB II модул за цветен монитор. А дънната платка на този модел е проектирана така, че допуска към нея директно да се добави до 1MB RAM памет. За съжаление са произведен много малко бройки. Това се случва в интервала от 1990 г до 1994 г. Системата е разработена от Комбинат за Микропроцесорна Техника – Правец, съвместно с ИТКР (Институт по техническа кибернетика и роботика) на БАН.

Наследникът на 8 битовите „Правец" е създаден като проект с името „ИМКО-4". Аналог на IBM PC/XT с 16 битова архитектура. Пуснат в производство само една година след пускането на пазара на IBM PC/XT (1981 г.). Най-вероятно се досещаш, че в началните години на производството си „Правец 16" се е ползвал като професионален компютър. Така е заради високата му цена и безспорно по-добри качества, едно от които е съществуващата при него възможност за включване на ко-процесор 8087. Ръководител на проекта по създаването му е инж. Марангозов. Произвеждат го в Комбината за Микропроцесорна Техника в Правец. А цената му през далечната 1990 г. е 3000 лв.. Докато се рових в нета за нещо любопитно попаднах на едно интервюто на Иван Бакалов с доц. Делчев от Института по механика на БАН. В него ученият споделя: „Не можеш да си представиш каква допотопна техника имаше. Първият персонален компютър у нас, още преди „Правец", беше преработена текстообработваща електронно-изчислителна машина „Изот 220", направена изцяло с български компоненти, за разлика от „Правец". От статията разбирам, че доцент Камен Делчев пази в кабинета си и един „Правец 16". Вади го от някакви рафтове, сваля отнякъде един стар монитор, също „Правец" (знаеш, произведен е в Михайловград (днес Монтана)). Намира клавиатура, отново „Правец" и накрая успешно подрежда конфигурацията. Щраква копчето и компютърът тръгва. От майка си съм чувал, че при включване машината издава едно характерно писукане. А доцентът си спомня, че за последнен път работи на него през 1995 г.. Оттогава седи на един рафт. Има 40 MB диск, Seagate. Българските харддискове тогава са по 5 и 10 MB. Има „Правец" с вносни дискове – 20 и 40 MB, Seagate. ... Платката няма да мръдне още 30 години" – обяснява той".
Е, какво ще кажеш приятелю, не е ли възхитително!!! Моят комп работи само една година и му изгоря захранването, а този ветеран преспива 20 години и щом го включиш работи! Българско чудо!!!