677Голям брой училища в България носят името „Георги С. Раковски". Но не са много хората,които знаят нещо за него, освен популярния в учебниците негов лик. Но и той е далеч от истината. Защо ли?!Георги Сава Раковски – Патронът на моето училище
Знаеш ли, как?
Знаеш ли как е дошла идеята кои да са цветовете на нашето знаме? През 60-те години на 19-и век един италиански художник решава да рисува Раковски. Разбират се, уговарят се. Срещата им е в Букурещ, там, където Съби Стойков Попович (това е истинското име на Раковски) по това време живее и твори. Това е и мястото, където той учредява „Привременно българско началство" (1862 г.) и където издава вестниците „Дунавски лебед" (1860-1861 г.), „Будущност" и „Бранител" (1864 г.). Художникът решава, че стратегът на българското националноосвободително движение трябва да държи знаме в ръка. Оглежда се и намира италианското знаме, чиито цветове са зелено, бяло и червено.

019217635Дава му го, за да позира с него. Но разменя в картината първите два цвята. И така Раковски е нарисуван – с трикольор, имащ багрите бяло, зелено и червено. След години, когато България вече е свободна държава и се опитва да създаде своите нови символи, някой се сеща за тази картина на италианския художник, изобразяваща Раковски със знаме в ръка. От този момент натам това е българският трибагреник. Случката е достоверна и е описана от писателя ни Асен Марчевски в книгата „Италианските потайности".
Раковски не дочаква Освобождението на България от турско робство. Умира от туберкулоза на 46 годишна възраст (1867 г.) и е погребан в Букурещ. Любопитното е, че мечтата му за свободна България се сбъдва, но костите му намират покой в Родината след неколкократно преместване. 10 000 души посрещат останките му при пристигането им от Букурещ в София (1885 г.). С 4 парахода са пренасяни от Русе до Лом, а после и с влак – по пътя им към столицата. Положени са в църквата „Св. Крал", известна днес като „Св. Неделя".57 години по-късно отново са преместени. Този път – в родния му град Котел – в специално направен за целта мавзолей. Няма много такива в България. А там можете да видите как точно е изглеждал Георги Раковски – във възстановената чрез пластична реконструкция на главата, по черепа му, направена с изключителна прецизност от екип на антрополога проф. Йордан Йорданов. Не са много приликите с известните портрети. Но е важно и друго, изглеждал е, според описанието на съвременника му Васил Д. Стоянов така – „хубавец, имаше ръст висок (177 см), тяло здраво, жилесто и костнато, снага права, ход отмерен, с твърди и смели крачки...". Това е Раковски.
                                                                                                                 Румен Стоичков