b.g1918"Пътувах по всички континенти, за да опозная изкуството и историята на човешката цивилизация, да изследвам обичаите и нравите на народите, да се насладя на творенията на природата и да потърся приятели..."
Големият световно признат творец, полиглот (владеещ 12 езика), „вечният странник и пътешественик", e роден във Варна. Своето гимназиално образование получава в Русия, където семейството му се прехвърля да живее. Съдбата го среща с Николай Рьорих – бележитият руски художник, писател, философ и пътешественик. Тази среща „подпечатва" бъдещия път на младия човек в житейските, художествените и духовните търсения. Следва в Императорската художествена академия в Санкт Петер¬бург, която завършва с отличие.

proverkaПосле учи и в Германия, където изучава графични техники. През целия си живот пътува и рисува по света , търси духовни сподвижници, среща се и поддържа приятелства с редица ярки, значими личности на 20 век - Айнщайн, Петър Дънов, Рабиндранат Тагор, Махатма Ганди и мн. др., като оставя знаменателни техни портрети с молив. Отличителният знак за работите му и перфекционизмът на рисунките му не оставят равнодушни приятели и ценители . Сред забележителните му творби са „Скитникът и неговата сестра", „Вечния път", „Странстващия пастир", много женски портрети и автопортрети, в които той се изявява като изящен рисувач!Италия става неговата втора родина, там оставя богато художествено наследство, там приключва и удивителният му земен път.
Художествената галерия във Варна носи името на Борис Георгиев.