Bill-Gates-Young-aged


az sam bulg Дали успя да попълниш вече нашия лексикон? Или пак го отложи за по-късно? Питам те, защото надникнах зад гърба на редактора и видях, когато написа въпроса за интересите на всеки. Той ми хареса, не само защото аз се интересувам от много неща, но и по друга причина. Точно днес се каня да продължа разказа си за Бил Гейтс. И той ще се завърти около неговите интереси като малък. Прочетох, че през 1968 г, когато той е бил почти на моята възраст, основава Lakeside Programmers Group. Прави го заедно с приятеля си Пол Алън. Двете хлапета тогава търсят начин да използват компютърните си умения в реалния свят. И ето, пред тях се появява първата им възможност.

 

Тя е резултат от причината, заради която ги изхвърлят от списъка на Computer Center Corporation. Благодарение на „настойчивите им действия" компанията вижда, че има доста пропуски в сигурността на системите си и наема Бил Гейтс и приятелите му да я тестват. А като отплата те получават право да използват неограничено време училищния компютър. За съжаление през 1969 година Computer Center Corporation започва да изпитва финансови проблеми и фалира. Тогава младежите-ученици намират друг начин за използване на компютърните си умения. Откриват, че в Information Sciences Inc наемат ученици да направят разплащателна програма. И ето, че за първи път се трудят и получават финансови облаги за своята работа. Заедно с това творят и върху програма, която представлявала училищен каталог. Виждаш ли как младите програмисти търсят всяка възможност да изкарат някакви доходи от програмиране?! Към успехите им се добавя и работата им с компанията TRW. Тя наема Бил Гейтс и Пол Алън да оправят бъг в системата им, подобен на този в Computer Center Corporation. Но времето лети и през 1973 г. Бил Гейтс е приет в Харвард. Ще се учудиш ли на факта, че и там, както в Лейксайд, след като открива къде се намира компютърният център, забравя за учението?

Макар и разделени приятелите Бил и Пол поддържат близък контакт и често обсъждат идеята да създадат своя компания. След края на първата учебна година в Харвард, по време на лятото, двамата започват работа в Honeywell. И през ваканцията, а след това и през есента, Пол Алън все повече настоява да създадат софтуерна компания. Но Бил Гейтс се съмнява в успеха й, а може би се колебае, защото не иска да прекъсне обучението си в Харвард. И тогава, както винаги, за да подкрепи развитието, се намесва случайността. През Декември 1974 г. Алън пътува към Гейтс. По пътя се отбива в един магазин. Това, което вижда вътре, променя живота им завинаги. На корицата на списание Popular Electronics стои снимката на Altair 8800. А заглавие под нея е „Първият комерсиален микрокомпютър ". Той занася списанието на Гейтс и двамата веднага виждат в този микрокомпютър своя голям шанс. Защото знаят, че той ще има нужда от програми, с които да работи. След няколко дни Бил се обажда на MITS , създателите на Altair 8800. Казва им, че той и Пол имат версия на BASIC, която може да работи на техните компютри. Това е най-голямата опашата лъжа, защото те все още нямат написан и един ред с код. А и как да имат, след като не притежават Altair 8800. Но MITS не знаят това и са заинтересовани от тяхното творение. Но така пък Бил и Пол започват в екип работа върху BASIC. И силно разчитат един на друг. Всеки от тях е по-добър от другия в нещо и взаимно се допълват. Съставянето на кода е поверено на Бил Гейтс . А на Пол Алън се пада честта да направи симулация (имитация на средата, чрез използването на друга техника) на Altair на PDP-10. Само след осем седмици те са готови и Алън отива до MITS, за да тества творението им. Когато Пол слага програмата в Altair, той реално за пръв път в живота си докосва този компютър. И знае добре, че ако симулацията, направена от него или част от кода на Бил, не са годни тяхното начинание завършва на мига и то с провал. За негова радост това не се случва , защото програмата работи перфектно. Ето как става всичко: Първо компютърът извежда съобщението „memory size?". Пол въвежда „7K.". След това написва командата „Print 2+2." и за негова радост компютъра изписва „4". MITS решават да купят правата върху BASIC от двамата програмисти. И в този момент Бил Гейтс вижда големите възможности на компютърният бизнес. И естествено прави една изключително рискована стъпка – прекъсва следването си в Харвард, за ужас на своите родители. И ето,че през лятото на 1975 г. двамата приятеля създават компанията Майкрософт. Не се чуди, тогава Бил Гейтс е едва на 19 години!!!

Е, любопитен съм да видя дали още ще отлагаш писането и ученето на нещата, които са ти интересни?! Имаш като еталон за подражание един много висок връх. Не се помайвай, защото и днес има 13 годишни хлапета, които търсят друг начин за използване на компютърните си умения, различен от живота на обикновените геймъри. А може би току що откри, че и ти си един от тях?!

Хайде, успех от мен и по битове да ти върви !