image-0B66_4FB63FC1Привет малки „хакери" и „кликъри"! Ето че пак съм с вас - аз, Знайко Многознайко! Време е да сверим стрелките на темпооралната си машина и да се пренесем назад във времето. Нали знаеш, че това отнема само 60 секунди?steve1_Jobs

Време, достатъчно да се направи едно откритие. В миналия брой изключихме машината в 1975г. Какво ли ще изпадне сега от ръкава на времето? Ха, гледай, думичката BASIC. Знаеш ли какво означава?

Steve_WozniakПозната е на целия компютърен свят. Ако разгадаваме съкращението на английски, ще се получи Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code. В превод това означава „многоцелеви компютърен език от символни инструкции за начинаещи". Само че, това е език за програмиране от високо ниво. Вече съм ти разказвал за него.

Разработен е през 1964 г от Джон Кемени и Томас Курц . А Стийв Джобс и Стийв Возняк през 1975г. разработват първата версия на езика BASIC за микрокомпютри. Познати ли са ти тези имена? Нека да ти кажа по нещо за двамата бащи на великите машини на Apple Computer. Стивън Гари Возняк – "Воз" е роден на 11 август 1950г. в Сан Хосе, щат Калифорния. Той е компютърен инженер, а изобретенията му допринасят значително за „революцията" на персоналните компютри през 70-те години на 20-ти век. Известен е като „Другия Стийв" от световния гигант Apple. По-известният от двамата е Стийв Пол Джобс. Той е предприемач и изобретател, роден на 24 февруари 1955г. в Сан Франциско. Съосновател, председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор е на Apple Inc. Седни здраво на стола и чети по-нататък. Той е изпълнителен директор на Pixar Animation Studios, а през 2006 г. е член на борда на директорите на The Walt Disney Company. Продуцент е на филма: „Играта на играчките". Създава „Играта на играчките 2", „Таласъми ООД", „Търсенето на Немо", „Феноменалните", „Колите", „Рататуй", „УОЛ-И", „В небето" и „Играта на играчките 3". Всеки от тях получава, „Оскар" за най-добър анимационен игрален филм. С основание може да се каже, че Стив Джобс е знакова фигура в света на високите технологии. Признат за номер едно е и в индустрията на компютърните игри. Според списание Fortune той е начело в класацията на най-умните хора в света на високите технологии. А през 2010 г. според MediaGuardian е номер едно в медийния бизнес. Но това не е всичко. Скоро ще ти разкажа подробно за тази световно известна и уважавана личност, която за съжаление вече ни напътства от отвъдния свят.

Да продължим сега с това какво се случва на 1-и април 1976г. Тогава започва историята на Apple. Двамата приятели създават първият компютър Apple1 . Знаеш ли откъде намират средства да финансират изобретението си? Ще ти кажа. Всеки продава нещо свое. Джобс „фолксфаген"-а си, а Возняк програмируемия си калкулатор. Струва ли си тази инвестиция? И още как!!! След като създават модела Apple1, двамата основават компания, за да могат да го продават. Тя работи в гараж и за около 10 месеца успява да продаде приблизително 200 броя от Apple1 на цена 666 USD. Тогава през далечната 1976 г. собственикът на верига магазини се заинтересува от „новата играчка" и предлага на младежите да купи 50 компютъра за по 500 долара всеки. Днес, след раздялата ни със Стийв Джобс, гигантът Apple пусна на търг първия си компютър Apple1. От серията има само 50-ина компютри. А шест от тях още функционират. И да знаеш, че Возняк и Джобс създават фамилиите от компютри Apple I и Apple II. Apple II става много популярен и е сред най-добре продаваните персонални компютри през 70-те и 80-те години на XX-и век. В България тези компютри са клонирани под имената „Имко" и „Правец". Тук са отстранени някои хардуерни дефекти и им е добавена и възможността за работа с кирилица. Така могат да се използват у нас и в страните от бившата СССР. Признай си, че не си го очаквал. Аз още по-малко. Но какво пък, моята майка ми разказа, че се запознава с компютъра чак 16 годишна и този компютър е „Правец". И това не е за вярване, но е факт. Видя ли какви късметлии сме с теб. Родили сме се в страхотно време. Има електронни игри, анимационни 3D филми и даже I-pod. А това последното е едно от изобретенията, които дължим на по-известния от двамата – Стийв Джобс. Още за него ще ти разкажа при следващата ни среща, а дотогава чети усилено, защото аз прочетох, че той хич не е харесвал момчетата и момчетата, които прахосват времето си и мързелуват...И още нещо да ти припомня. За създател въобще на компютъра се смята българинът Джон Атанасов. Запомни това!!!