cacao-beans


В природата се срещат много негови нюанси. В окраската на растенията и животните. В естествения цвят на дърветата, в почвата и въглищата. Голямо е разнообразието на птици, насекоми и бозайници, в чиито колорит присъства той. Семената на много растения са обагрени в него. Също и тези на какаото...ЦВЕТЪТ Е КАФЯВ.Според художниците – той е второстепенен цвят. Защото се получава при смесването на основните червен и зелен. Ако добавиш към оранжевия сив – също се получава кафяв. Това става и от комбинацията жълто, черно и червено.От психологията на цветовете знаем, че нюансите на шоколадовия изразяват жизненост. Но когато видиш приятел, облечен изцяло в кафяво, знай, че е уморен и се стреми към физически и душевен покой. Защото цветът има свойството да успокоявапо време на тревога и вълнение.


Влияе положително на емоциите ни и помага да се възстановим от силно нервно изтощение. Символ е на мъдростта. Хората, любители на кафявото, нямат чувство за хумор или са малко тъжни. А иначе цветът е топъл, създава усещане за уют у дома и сериозност в облеклото и интериора.А какво обичаш най-много ти, малки приятелю? cacao1Какао или шоколад?

Знаеш ли, че основната съставка за получаването на шоколада е какаовият прах? Ще уточним, че какаото е полезно, защото ни дава сила. Утолява глада. А заради химичния си състав влияе на организма така, че ни кара да се чувстваме щастливи. Кафявият прах се получава при стриването на семена от какаовото дърво. То вирее още в царството на ацтеките. Наприем на императора Монтесума през 1519 г. присъства европеецът Ернан Кортес. Той е първият жител от Европа, който опитва необичайната напитка от какаови зърна. Ацтеките използват какаото, като стриват семената му, добавят различни подправки, а понякога и мед. Напитката наричат „чоколатъл“.Историята можеш да прочетеш в музеите на шоколада. Такива има в: Кьолн, Гайсполсхайм, Брюж, Барселона, Прага. Там ще видиш множество ръчно изработени шоколадови бонбони. Имат характерния лъскав цвят и раздърпани бодлички. Наричат ги трюфели, таралежки. А таралежки има и у нас.Мама ще ти каже и рецепта за домашно приготвяне на „бодливите“ бонбони.

Животинчето, дало името на тези шоколадови сладости,е кафяв бозайник от семейство насекомоядни. Живее и у нас. Защитено е от закона. Телцето му е дълго 20-25 см. А опашчицата 4-5 см. Характерното за таралежа са неговите бодлички. А те най-често са оцветени в кафяво. Главичката му е голяма, със силно удължена муцунка. Лапичките му са трипръсти с дълги извити нокти. При опасност се свива на кълбо и показва бодлите си, за да се защити. Иначе той не е беззащитен. По-често победени, отколкото победители, са участниците в битките с него. Знаеш ли, че той може да плува?!? И че бяга бързо. Врагове са му змията, лисицата, бухалът. От ранна есен Ежко започва приготовления за зимен сън. Заспива през есента, скрит под земята или в изоставена дупка. Събужда се през пролетта. Ако не спи зимен сън, се буди надвечер и ловува. Безгръбначни животни, жаби, малки гризачи, птици и яйцата им. А също така и змии, чиято отрова не му действа. Яде плодове, зеленчуци, жълъди и др. Живее поединично и винаги е самотен. Таралежчетата се раждат слепи и голи. На двадесетия ден проглеждат и започват да им растат бодли. А ти, малки приятелю, сигурно си гледал един от най-известните български филми за деца на БратяМормареви, „Таралежите се раждат без бодли“?!Още за кафявия цвят търси в следващия брой 26!

Розалина Златкова