photo197Познаваме я в ослепително бяла, бледо и ярко жълта, оранжева, червена и лилава премяна. Цъфти през февруари. Иначе тя е тревисто растение, което израства от луковица. Стръковете образуват туфа от прави, дълги и много тесни листа, с формата на меч и дължина от 10 до 30 см. Стеблата им са слабо разклонени, дълги между 10 и 40 см. На върха на всяко се образува цвят, с фуниевидна форма и фин аромат. На един стрък има между 2 и 5 на брой цвята, разположени едностранно, в слабо разклонено съцветие. Прекрасна дама е от семейство „Перуникови" и произхожда от Африка. Познати са около 15 вида, 12 от които са родом от провинция Кейп в Южна Африка.

Останалите два произхождат от тропическа Африка, а един е разпространен на север от екватора - в Судан. Родът й носи името на немския ботаник и лекар Фредерик Фрезе (1795–1876). А нежното оранжево ухание е на

ФРЕЗИЯТА

photo197p1014932Ако решиш да я отглеждаш, трябва да знаеш, че тя е силно капризна и чувствителна към светлината. Затова за саксията с луковиците не са подходящи силно осветените места в стаята ти. Ще се чувства добре на сенчесто и проветриво, ако не прекаляваш с поливането. Любителите на прекрасния й аромат я отглеждат и в градината, но при същите условия. Трябва да добавя, че фрезиите са подходяща храна за ларвите на някои видове пеперуди. И, все пак, как да засееш семената й? Това се прави от средата на м.април до м.юни. През лятото е необходимо ежедневно поливане и ежеседмично подхранване с минерални торове. Растенията могат да се пресаждат късно през есента - през ноември и декември. Тогава температурата е около 8-10oС. Цъфтят чак 8-9 месеца след засяването. Знаеш ли, че се берат, още когато най-ниско стоящият цвят не се е отворил? Отрязаните стръкове фрезия могат да запазят декоративните си качества до 10 дни, ако се съхраняват при температура 2-3oС.
raznocvetnye-cvety33За цветарите тя е любима и предпочитана за аранжирането на букети в края на зимата и началото на пролетта. Явно е, че ботаниците са влюбени в Ecklon ex Klatt, защото днес има селектирани над 200 сорта, които се продават по цял свят. Голям дял от оранжерийните площи в Холандия и Франция са заети именно с фрезии. Ако сега получиш омайно букетче от тях, сигурно ще искаш да удължиш трайността им, ако поставиш във водата 45-50г захар(за 1л вода). Да не забравя да ти кажа, че този, който ти ги е подарил, ти вярва безрезервно, защото на езика на цветята прекрасната фрезия символизира доверие. Сега и ти помисли на кого да я подариш?!