Iris-Flowers-PhotographyНежен аромат. Цветове, обагрени в лилаво. Гиганти и джуджета с надиплена, дантелена премяна. Гордо изпънати като струна, сякаш са танцьорки на фламенко. Под земята се развиват коренище или луковица на всяко от тях. А листата му са с формата на меч – дълги, ципести, тъмно-зелени. Цветовете са събрани в съцветия, напомнящи на житен клас. Има виолетови, сини, розови, бели, жълти и пъстроцветни...
Ирисите-(Iris) са повече от 300 вида. Имат и второ име – Перуники. Защото спадат към семейство Перуникови.

IrisTenaxPriemБотаниците ги наричат Iridaceae. Разпространени са в различните климатични пояси на четирите континента – Европа, Северна Африка, Азия, Северна Америка. Има представители на рода с лечебни свойства. Засаждат ги на групи. Цъфтят в началото на пролетта и можеш да ги видиш в градините и парковете навсякъде у нас. Може би ще ти е интересно да научиш за една много известна картина на холандския художник-постимпресионист – Винсент Ван Гог. Да, той пресъздава неземно красивите пролетни принцеси и ги е увековечава в картината „Ириси". Рисува ги в края на земния си път, докато е в клиниката за душевно болни, близо до Сем Реми де Прованс, през далечната 1890 г.. Според изкуствоведите в картината се вижда влиянието на японската гравюра укиьо-е. Сходството се проявява в отделяне с контур на обектите, необичайни ракурси, наличие на детайлно нарисувани области и такива - „залети" с плътни цветове, не съответстващи на реалността. Първият собственик на платното е френският изкуствовед и анархист Октав Мирбо, платил за него 300 франка. През 1987 г. „Ириси" става най-скъпо платената картина, постигайки рекорд, който удържа в продължение на 2,5 години. По това време картината е продадена за 53,9 млн долара на частен колекционер, а през 1990 г. е препродадена на музея „Гети" в Лос Анджелис. За твоя информация ще кажа още, че през 2008 г. тя заема седма позиция в списъка на най-скъпите картини в света.
Нямаш търпение да научиш каква е символиката на ириса, нали?! Това е универсално цвете, може да се подари и на любима девойка, на мама, а букет от перуники спокойно може да се поднесе и на мъж. Вероятно защото в Япония цветето се счита за символ на воинския дух?! И наистина изправените му листа напомнят на мечове. В Древен Египет символизира красноречието, а според християнските традиции перуниката олицетворява Христовите страдания. Това е причината да я отглеждат в манастирите. Според гръцката митология Ирида или Ирис, което на гръцки означава „небесна дъга", е богинята на дъгата. Изобразяват я като прекрасна девойка с дългоцветни шафранени криле. Главната й господарка е богинята – владетелка на въздушната влага. Ирида безропотно изпълнява задачите, които тя й възлага. Както дъгата се простира от небето до земята, така и тя е посредница между боговете и хората. По заповед на Зевс съобщава на троянците за готвещата се атака на ахейците. И винаги има златна чаша за вода, която налива от подземната река Стикс. В нея са се клели боговете. Дава я на облаците и те с дъждовете си напояват Земята. Легендите разказват, че така се осъществява връзката между трите свята – боговете, хората и подземното царство. Хубава причина да си засадиш в саксийка няколко ириса-джуджета и да поставиш на прозорчето си равновесието между световете. Не е ли страхотна идея?!