Звучен и красив инструмент, събиращ в себе си безкрайно богатство от акорди, хармонии и нюанси – това е пианото! Може би и ти си виждал и докосвал вълшебните му клавиши? Наслаждавал си се на разнообразието от звуци и съчетания, с които той превъзхожда почти всички останали инструменти. Притежава 88 клавиша, редица чукчета и струни, разположени вертикално и затворени в дървен корпус.

Знаеш ли, че?

В началото инструментът е по-малък, звучии по-тихо и на него се е свири в придворните салони и дворците през 18 и 19 век. Негови предшественици са клавикордът и клавесинът, които също са имат струни и клавиши, но са различно изработени. Пианото се ражда благодарение на труда на много майстори, които в продължение на два века се стремят да създадат клавишен инструмент със силен и красив звук.

При клавикорда клавишът удря опънатите струни със специални пластинки, а при клавесина са използвани пера от врани, които докосват внимателно струните. Двата инструмента дълго време са използвани и за акомпанимент, и за солови изпълнения, но звукът им е тих и не могат да се правят промени в силата на тона. Те са малки, без крачета и са поставяни направо върху масата или върху коленете на изпълнителя.

Прочети ако си любопитен!

Постепенно клавесинът (наричан в Италия „чембало”) придобива по-голям корпус и капак, оформен като крило на птица, какъвто има и съвременният роял. А най-важната стъпка, за създаването на пианото, е изобретението на италианския майстор на клавесини Бартоломео Кристофо. Именно той показва на принца, при когото служи, един различен инструмент. В края на клавишите му са поставени чукчета от кожа. След докосването на струната, те се връщат в началната си позиция. Наречен е „клавичембало кол пиано е форте” – клавесин с тих и силен звук. Така се появява нов инструмент. Започват да го наричат „пианофорте” или „пиано”. Майсторите на инструменти правят още редица подобрения в неговия механизъм. За постигане на по-силен звук при концертни изпълнения те разполагат струните хоризонтално, в издължен корпус и така „концертното” пиано, наречено „роял”, завладяло големите зали.

В течение на годините, роялът зазвучава мощно като органа, изящно като клавесина и с разнообразни тембри като оркестъра. Появяват се и големите композитори и изпълнители, които омагьосват публиката със своята музика и майсторско владеене на инструмента – Моцарт, Бетовен, Лист и Шопен. Пианото се превръща в задължителен инструмент за обучението по музика, в помощник на певци и инструменталисти и в източник на вдъхновение за композиторите. В класическата, в поп и рокмузиката, в джаза, сред големите имена днес са – Артур Рубинщайн, Владимир Хоровиц, Алексис Вайсенберг, Ричард Клайдерман, Джон Лорд, Елтън Джон, Чик Кърия и т.н. Сред българските пианисти със световна известност са Милчо Левиев, Людмил Ангелов, Веселин Станев и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров.

Светла Матеева