5Той е световно известен български композитор. Носител е на 20 международни награди от конкурси за композиция: четири от Япония, две от Италия, две от Гърция. Има и от Турция, Русия, Германия, Словакия, Полша , Югославия и България. Негови произведения са изпълнявани на концерти, записвани за радио и телевизионни предавания и издавани на CD в тези страни, както и в Бразилия, Австрия, Франция, Швейцария, Португалия, Канада, Египет, САЩ и др. Кавалер е на „Почетен кръст за заслуги към Република Австрия”, почетен кръст за „Заслуги към културата на Полша”, на орден „Стара планина” I степен, орден „Кирил и Методий” I степен и др.. Автор е на мащабно и стилово разнообразно творчество. Представям ви Александър Йосифов

2Професорът е потомствен музикант, изтъкнат български композитор, диригент и музикален педагог. Роден е на 12 август 1940 г. в София. Баща му, композиторът и диригент Йосиф Йосифов, е сред основателите на Старозагорската и Варненската опери. Чичо му е световно известният тенор от средата на миналия век Илия Йосифов. Младият Александър завършва Музикалната гимназия във Варна. Постъпва на служба във Военноморските сили и заедно с това започва опитите си като композитор. Знаеш ли, че там написва песен,която посвещава на Юрий Гагарин? И когато първият космонавт в света посещава България, лично му я подарява. Днес песента е в музея на космонавтиката в Русия. Талантливият А.Йосифов завършва висше образование в Националната музикална академия в София при професорите Панчо Владигеров, Константин Илиев и Жени Ковачева. През 1968 г., само 28-годишен, получава международно признание с първата награда за композиция. Печели я на конкурс за симфонични произведения в Триест – Италия. През 1986г. в Гданск, Полша, е премиерата на балета му „Кръстоносци” по романа на Хенрик Сенкевич . Тази постановка гастролира на много сцени в европейски оперни театри. Особено популярни сред публиката са детските опери на композитора. Те са повече от десет на брой и са представяни във всички оперни театри у нас. Това са: „Чудните приключения на Тошко Африкански”, „Робинзон Крузо”, „Патиланци”, „Чудните приключения на пчелата Мая”, „Макс и Мориц”, „Чудните приключения на Пинокио в незнайния град”, „Пътешествието на Доктор Охболи в далечна Африка” и телевизионния мюзикъл „С бати Николай на разходка в зоопарка”. Ще отбележа само, че в Гданск( Полша) „Чудните приключения на Тошко Африкански” е поставяна 5 сезона. Там се играят рекордните 437 спектакъла.

4   Александър Йосифов е автор на 6 симфонии , 5 концерта за пиано и оркестър, 3 концерта за цигулка и оркестър , концерт за виолончело и оркестър , за кавал и оркестър , за флейта и оркестър. Написал е 58 опуса за клавирно дуо, донесли му изключително международно признание. Новост в световната музикална литература са неговите „ Канон и токата” за два рояла на 16 ръце , изпълнявани с голям успех в Япония, за които получава „ Специална награда” на Международния конкурс за композиция в Токио през 1997г. На същия конкурс през 1999г. Александър Йосифов печели голямата награда Grand Prix „ Kanebo“ за „Прелюд и фуга” Nr: 2 за две клавирни дуа.

   Уникално по форма е неговото произведение „ Симфония концертанте” за две клавирни дуа и оркестър от 10 рояла. Можеш ли да си представиш как 24 пианисти свирят произведението на 48 ръце. Световната премиера на грандиозната симфония е в зала „Metropolitan Art Space” в Токио, Япония, през 2000 година. Творбата му „Архаичен танц” за два рояла е изпълнена с успех от 12 пианисти на 24 ръце на фестивал в Bad Herrenalb , Германия (2003г) и на сцената на „ Sayed Darwish Theatre“ – Alexandria Opera House в Египет (2011 г). Включена в CD „Bolero Night“.

  6 Композиторът е дългогодишен педагог в Националната Музикална Академия „Панчо Владигеров” и в Нов Български Университет. Той подготвя над 160 изпълнители и оперни певци, много от които пеят на световните оперни сцени. Сред изявите му на диригент са концерт със Солунската филхармония – 2000г. , оперен рецитал на Райна Кабаиванска със Софийската филхармония в зала „България” – 2004г. , концерт с Анна Томова-Синтов и майсторския й клас в НДК, зала 1 – 2009г. , над 40 концерта с Академичния симфоничен оркестър на Националната Музикална Академия „ П. Владигеров”. А през 2009 и 2010г. в Камерна зала „България” провежда концерти със студентите по оперно пеене от Нов Български Университет.

   В продължение на 18 години Александър Йосифов е генерален директор на„ Балкантон” , където провежда политика за отразяване на върховите постижения на българските музиканти.Там се правят записи на произведения от световната класика и съвременните български композитори. Под негово ръководство са издадени над 250 плочи. Сред тях е и поредицата със световно известния бас Борис Христов, чиято 100 годишнина от рождението честваме сега. Чувал ли си „Многая лета” в негово изпълнение с хора на храм–паметника „ Александър Невски”? Великолепно изпълнение, което звучи на най-големите ни празници! На винилни дискове има и над 100приказкиза деца. За първи път в България „ Балкантон” издава плочи с майсторите на световния джаз и купува лицензи назападно-европейски поп изпълнители.

   Професорът Александър Йосифов създава повече от 1500 опуса във всички музикални жанрове., като особено популярни са 28-те му опери и балети. Те имат 100 премиери и над 2 000 спектакли у нас и в чужбина. Операта му „ Хан Крум Ювиги” гастролира на сцените на „Болъшой театър”, Щатсопер във Виена, и театър „Шан’з Елизе” – Париж. През 1981г.е поставена и на хълма Царевец, вгр.Велико Търново, на фестивала „ Сцена на вековете”,а през 1989г.е заснета от Българската национална телевизия. Автор е и на оперите и оперетитеМоряшка чест” ­, „Завръщане при началото” , „Златното копие”, „Арко Ирис” . И на балетитеСнежанка и седемте джуджета” ­– за деца, „Юранд от Спихов (Кръстоносци)” по Х. Сенкевич. Пише хорова и детска музика, създава 800 естрадни песни, има и над 300 обработки на народни песни. Партитурите, сътворени от перото му, съдържат цяла съкровищница от оратории, увертюри и концерти, камерна музика, клавирни ансамбли,клавирни дуа,вариации върху „Хубава си, моя горо”, концертни пиеси, 52 пиеси и 38 етюда, събрани в „Азбука за най-малките пианисти”, и музика към игралните филми: „Чертичката”, „Този хубав живот”,„Началото на деня”, „Под едно небе”, „Руският консул” и др.