2011-02-10-026 1Слушал ли си „Улица крайбрежна" или пък „Билянка-разпилянка и Живко-ленивко"? Знаеш ли кой е написал музиката за „Нашето бебе", „Песен за приятелството", „Балонче"; „Мечо", „Песен за малчуганите", „Песен за мечтите"; „Какво си, приятелство мое", „Песен за космонавта"? Той е известен бълггарски композитор, роден на 24.VІІ.1950г., в гр. София, в семейство на професионални музиканти. Започва да учи цигулка при Христо Петков, кигато е на 5 годинки. Може би и затова е голям приятел на децата. А иначе завършва Българската Държавна Консерватория (днес Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров") с цигулка при проф. Боян Лечев. И още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри. А през студентските си години основава квартет „Дреников". Формацията съществува до завършване на следването му. В същото време той е концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър.
Представям ти АНДРЕЙ ДРЕНИКОВ

С какво е известна Фамилията Дреникови? Родителите му Жана Даскалова и Петко Дреников са изключително талантливи музиканти. Те са сонатна двойка – пиано и цигулка. Имат двама синове - Иван и Андрей. Иван е известен пианист и преподавател в Музикалната академия. Андрей е по-всеобхватния талант. Той има класическо музикално образование, но освен цигулар е и композитор, и музикален изпълнител. Интересно е родословното му дърво. Дядо му по майчина линия – Андрей, на когото е кръстен, е внук на Бачо Киро. Отгледан е от най-малката дъщеря на Бачо Киро – баба Димитра. Дядото отива да следва медицина в Монпелие. Там се вклюбва от пръв поглед във французойката Валери Дюма. Тя пък е внучка на писателя Александър Дюма – син. В началото на миналия век дядото на Андрей довежда съпругата си в България и се установяват в Дупница.
Животът и творческият път на Анрей Дреников са низ от пъстри преживявания, съпроводени от музиката и поредица от безброй концерти у нас и в чужбина. През 1973г работи в Пловдивската филхармония. От 1975г до 1977 г е концертмайстор на естрадния оркестър „Младост" към Ансамбъла на Строителни войски, където отбива военната си служба. Помолиш ли дядо си да ти разкаже какво означава това, ще му доставиш огромно удоволствие! До 1981г, свири в Симфоничния оркестър на БНР. Три години е водещ на предаването „Музикален магазин" на БНТ. В БНР води предаването „В музикалното студио". От 1994г до 2000г работи в Центъра за работа с деца в Община "Люлин", гр¬ София. Изявявите му, като импровизатор, певец, цигулар, пианист, драматичен и комедиен актьор, шоумен и автор на голяма част от текстовете на своите песни, са безброй. От ранна възраст композира в различни жанрове. Творчеството му обхваща стотици детски, театрални и естрадни песни, както и музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната. Талантливият композитор пише музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и предавания. Като изпълнител пък изнася стотици концерти за деца и възрастни. Има над 40 награди за детска музика и отличия за естрадна от различни попфестивали. Пише балет-приказка, пиеси за цигулка, пиано, виолончело и албумите „13 коледни песни". Реализира авторските спектакли „Спомени на 40" и „Спомени на 50". Наградените му песни, в Младежкия конкурс за забавна песен, са известните на малки и големи – „Светът е за двама"; „Мечтатели", „Към България"; „Заклинание"; „Пролет е дошла" и др.
Знайко Многознайко